17 feb 2020 - Stiri

Cazul Caracal. Soţia şefului DIICOT Craiova, magistratul Ana Maria Spiridon, s-a abţinut să judece contestaţia lui Fane Risipiţianu

Autor: S. A.

Ştefan Risipiţianu, greţosul personaj din dosarul Caracal, ar trebui să afle azi dacă la rămâne în arest. Contestaţia lui ar fi trebui judecată de judecătorul Ana Maria Spiridon. Numai că, surpriză! Judecătoarea şi-a făcut cerere de abţinere.

Solicitarea magistratului vine ca urmare a faptului că este nimeni alta decât soţia prim-procurorului DIICOT Craiova, Ionuţ Spiridon, şi după cum se ştie, înainte ca dosarul Caracal să ajugă să fie preluat şi instrumentat de către DIICOT central, la DIICOT Craiova era deschisă cercetarea pe dosarul dispariţiei Luizei Melencu, cazul fiind la procurorul Vasilescu. Acesta din urmă avea în lucru dosarul şi tot el este cel care ar fi trebui să depună toate demersurile pentru identificarea maşinii lui Gheorghe Dincă, în condiţiile în care acesta apărea pe camerele de luat vederi. DIICOT Craiova preluase cauza care stătuse la sertar din aprilie 2019, de la Parchetul Judecătoriei Craiova. Judecătoarea Ana Maria Spiridon a considerat, probabil, că dacă ar reţine spre judecare contestaţia lui Risipiţianu, ar fi în conflict de interese.

Colegii judecătoarei de la Olt au admis cererea de abţinere a acesteia, cauza urmând a fi repartizată altui judecător.

Magistraţii vor trebui să judece şi să decidă astăzi dacă îl lasă în libertate pe Fane Risipiţianu, boschetarul care, alături de Gheorghe Dincă, va trebui să răspundă pentru violul pe care l-a săvîrşit asupra Luizei Melencu şi pe care l-a şi recunoscut în timpul anchetei.

După cum se ştie, Ştefan Risipiţianu a contestat măsura arestării preventive, prelungită de magistraţii Tribunalului Olt pe data de 7 februarie 2020. El a formulat contestaţia în termenul legal de 48 de ore. Risipiţianu se află în arest preventiv la Penitenciarul de maximă siguranţa din Craiova. El suferă de mai multe afecţiuni grave, printre care şi ciroză în stadiu avansat.

În ce priveşte cauza Caracal, aceasta a fost trimisă la instanţă în luna ianuarie 2020. Conform comunicatului DIICOT, Gheorghe Dincă şi Ştefan Risipiţianu sunt acuzaţi de fapte foarte grave, aşa cum reiese din acest document:

„În urma examinării rechizitoriului, a dosarului cauzei şi a referatelor întocmite de către procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică şi Serviciului de îndrumare şi control ce au format colectivul desemnat cu analizarea actelor de urmărire penală, constatând că rechizitoriul întocmit de către D.I.I.C.O.T. în dosarul ,,Caracal” întruneşte condiţiile legalităţii şi temeiniciei, că au fost respectate dispoziţiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă şi există probele necesare şi legal administrate, azi, 15 ianuarie 2020, procurorul general al P.Î.C.C.J., domnul Bogdan Dimitrie Licu a confirmat rechizitoriul. Prin rechizitoriul confirmat, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului D.G. pentru săvârşirea unui număr de 8 infracţiuni (trafic de persoane, trafic de minori, viol – două infracţiuni, omor calificat – două infracţiuni şi profanarea de cadavre sau morminte – două infracţiuni) şi a inculpatului R.Ş. pentru săvârşirea infracţiunii de viol.
De asemenea, în cauză au fost dispuse disjungeri, dispunându-se şi continuarea cercetărilor in rem sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la omor, complicitate la trafic de persoane şi trafic de minori” .

În ciuda rezultatelor care se regăsesc în probatoriul anchetatorilor şi care stau la baza trimiterii în judecată a lui Dincă inclusiv pentru cele două infracţiuni de omor, familiile celor două victime, Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, continuă să susţină că fetele ar trăi, deşi cel puţin în cazul Alexandrei Măceşanu, proba AND a dovedit existenţa uciderii acesteia, precum şi profanarea cadavrului. În ultima perioadă, familiile, împreună cu unchiul Alexandrei Măceşau, Alexandru Cumpănaşu, au protestat de mai multe ori alături de alte persoane faţă de modul în care ar fi fost realizată ancheta.