28 iul 2021 - Stiri

Cand va intra in vigoare legea permisului sanitar COVID-19 din Franta

Guvernul Frantei a anuntat, miercuri, ca legea privind utilizarea permisului sanitar COVID-19 probabil va intra in vigoare pe 9 august, dupa ce vor fi examinate contestatiile depuse la Consiliul Constitutional, informeaza cotidianul Le Figaro.

Legea privind utilizarea extinsa a permisului sanitar COVID-19 urma sa intre in vigoare pe 1 august, dar Gabriel Attal, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat ca implementarea masurilor a fost amanata pana pe 9 august, din cauza constestatiilor depuse la Consiliul Constitutional. Numerosi parlamentari au sesizat Consiliul Constitutional, pe fondul protestelor fata de noile masuri.

La randul sau, Jean-Baptiste Djebbari, ministru delegat pentru Transporturi, a afirmat ca noile masuri ar putea intra in vigoare "in perioada 7-10 august".

Consiliul Constitutional din Franta va analiza mai multe sesizari referitoare la legalitatea noilor prevederi adoptate de Parlament la propunerea Administratiei Emmanuel Macron privind obligativitatea vaccinarii personalului medical si utilizarea certificatelor COVID-19. Decizia Consiliului Constitutional in cazul primei sesizari va fi anuntata pe 5 august.

Adunarea Nationala, Camera inferioara a Parlamentului Frantei, a aprobat definitiv duminica seara un proiect de lege propus de Administratia Emmanuel Macron care prevede obligativitatea vaccinarii personalului medical si utilizarea permisului sanitar (care atesta vaccinarea, vindecarea de COVID-19 sau un rezultat negativ la test) pentru accesul in cafenele, restaurante, avioane, trenuri, autocare pe distante lungi, precum si pentru persoanele programate la consultatii in spitale (cu exceptia urgentelor) si pentru vizitatorii centrelor de asistenta.

Deciziile controversate privind vaccinarea si utilizarea certificatelor COVID-19 au generat dispute politice si juridice. Peste 160.000 de oameni au protestat sambata in mai multe orase din Franta, iar in Paris s-au inregistrat violente.

Pe fondul protestelor, Guvernul Frantei a anuntat ca nu intentioneaza sa impuna obligativitatea utilizarii certificatelor COVID-19 pentru accesul in unitatile de invatamant.

Sursa : www.mediafax.ro