11 sep 2019 - Stiri

Cand incepe expertizarea scolilor construite inainte de 1978. Proiectul, adoptat in Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect prin care clădirile unităţilor de învăţământ construite înainte de 1978, trebuie să fie expertizate pentru încadrare lor în clasa de risc seismic, până la 1 ianuarie 2021. În caz contrar, vor fi date amenzi între 1.000 şi 10.000 lei.

Proiectul de lege modifica Ordonanta Guvernului 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente si a fost adoptat cu 267 de voturi ,,pentru", iar un deputat nu si-a exprimat votul.

Initiativa legislativa prevede masuri pentru reducerea riscului seismic al unitatilor si al institutiilor de invatamant, construite inainte de 1978 si amenzi intre 1.000 si 10.000 de lei pentru conducatorii de institutii de invatamant care impiedica expertizarea si consolidarea cladirilor pe care le administreaza.

,,Numarul unitatilor scolare din Romania este evaluat de Institutul National de statistica pe nivele: anteprescolar si scolar (cca. 12.500 unitati), primare si gimnaziale (cca. 5.000), special primar si gimnazial (cca. 160), liceal (cca. 1.650), profesional si postliceal (cca. 1400) si universitar (cca. 100) 1 . In aceste unitati isi desfasoara activitatea un numar de 3.578.600 elevi si studenti si 236.200 cadre didactice2, fara a include personalul auxiliar, care sunt expusi riscului in cazul unui seism. Acest risc este cu atat mai ridicat cu cat utilizatorii acestor spatii nu isi pot manifesta vointa de a folosi sau nu acel spatiu. Astfel, spre deosebire de locatarii sau potentialii cumparatori ai unor imobile intr-un bloc de locuinte sau unui spatiu comercial marcate pentru risc seismic, beneficiarii actului didactic sunt repartizati unei unitati de invatamant, drept pentru care cade in sarcina statului sa se asigure ca activitatea de invatamant se desfasoara in bune conditii pentru toti actorii implicati", arata initiatorul, deputatul USR Cristian Ghica, in expunerea de motive a proiectului.

Doar cladirile expertizate dupa 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru incadrarea cladirilor in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie vor fi finalizate pana pe 1 iulie 2024.

,,Pana la data de 1 ianuarie 2021 conducatorii institutiilor publice vor dispune inceperea expertizarii tehnice, realizata de catre experti tehnici atestati pentru cerinta fundamentala rezistenta mecanica si stabilitate, in vederea incadrarii acestora in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie, asupra constructiilor cu destinatia de unitati sau institutii de invatamant in care se desfasoara activitati didactice care se afla in patrimoniul institutiilor publice respective si care au fost construite inainte de anul 1978. In cazul existentei unor astfel de expertize, numai cladirile expertizate dupa data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice in vederea incadrarii acestora in clasa de risc seismic si fundamentarii masurilor de interventie vor fi finalizate pana la data de 1 iunie 2024. Sursa de finantare este asigurata de la bugetul de stat prin Ministerul Educatiei Nationale, la solicitarea unitatilor administrativ-teritoriale", conform initiativei legislative.

Sunt prevazut si amenzi pentru conducatorii institutiilor publice care nu incep sau impiedica procedurile legale, intre 1.000 si 10.000 de lei.

,,Neinceperea sau impiedicarea in timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la indeplinire a prevederilor de catre conducatorii institutiilor publice care au in administrare constructii cu destinatia de unitati sau institutii de invatamant care au fost construite inainte de anul 1978 se va sanctiona cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei", arata proiectul de lege.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor va fi facuta de organele cu atributii de control ale primariilor municipiilor, oraselor si comunelor.

Initiativa legislativa a fost adoptata de Senat, pe 19 decembrie 2018, Camera Deputatilor a adoptat-o, miercuri, decizional, prin urmare proiectul urmeaza sa ajunga la promulgare pe masa presedintelui Klaus Iohannis.

Sursa : www.mediafax.ro