20 iul 2021 - Stiri

Canada isi deschide granitele doar pentru americanii vaccinati. Decizia guvernului intra in vigoare incepand cu 9 august

Cetatenilor americani complet vaccinati si rezidentilor permanenti li se va permite sa traverseze frontiera in Canada pentru calatorii neesentiale, incepand cu 9 august, fara cerinte de carantina, a declarat luni guvernul din Ottawa. Canada isi va redeschide granitele tuturor calatorilor straini vaccinati abia de pe 7 septembrie. Frontiera terestra SUA-Canada, cea mai lunga din lume, si frontiera aeriana au fost inchise pentru calatorii neesentiale de la mijlocul lunii martie 2020 din cauza pandemiei coronavirus. Presiunea a tot crescut asupra guvernului din sectorul turistic, aflat in dificultate, pentru a usura restrictiile de calatorie, dar prim-ministrul Justin Trudeau si administratia sa nu au vrut sa puna in pericol progresele locale facute pentru reducerea raspandirii Covid-19. La inceputul acestei luni, Canada a renuntat la cerintele de carantina pentru propriii cetateni si rezidenti permanenti care se intorc din strainatate si care sunt vaccinati complet impotriva Covid-19. "Pe 9 august, vor intra in vigoare o serie de schimbari importante la granita, pentru a permite cetatenilor americani complet vaccinati si rezidentilor permanenti care locuiesc in prezent in Statele Unite sa intre in Canada in scopuri neesentiale", a declarat ministrul canadian al sanatatii, Patty. Spuse Hadju. Americanii vaccinati si rezidentii permanenti ai SUA - si, in cele din urma, alti calatori straini - vor fi obligati sa aiba aprobat de catre autoritatile canadiene cursul complet al dozelor de vaccin cu cel putin 14 zile inainte de sosire si vor fi supusi ,,testarii ca necesar", a spus ministerul. Acei calatori ar trebui sa fie, de asemenea, asimptomatici la sosire.

Asociatia Industriei Turismului din Canada (TIAC), care facea lobby pentru o redeschidere a frontierei de luni de zile, a numit anuntul ,,o veste foarte binevenita". "Economia turismului este pregatita sa-i intampine pe vizitatori inapoi", a declarat presedintele si CEO-ul grupului, Beth Potter, intr-un comunicat. Seful Camerei de Comert canadiene, Perrin Beatty, a numit anuntul drept ,,un pas pozitiv", dar a avertizat ca ,,procedurile costisitoare si greoaie care raman pentru calatorii complet vaccinati vor descuraja vizitele scurte, inclusiv multe calatorii de afaceri". Pentru unele provincii, cum ar fi Quebec, turistii americani reprezinta un procent semnificativ din numarul total de vizitatori. United Airlines a declarat luni ca va adauga mai multe zboruri din SUA catre Toronto si Vancouver din septembrie. Din februarie, doar aeroporturile din Calgary, Montreal, Toronto si Vancouver au primit zboruri internationale. Din 9 august, aeroporturile din Edmonton, Halifax, Ottawa, Quebec si Winnipeg vor fi autorizate sa primeasca astfel de zboruri. La Casa Alba, secretarul de presa Jen Psaki a declarat luni ca, deocamdata, guvernul SUA ,,continua sa-si revizuiasca" restrictiile de calatorie si va urma indrumarea propriilor experti medicali. Pana in prezent, inchiderea frontierei fusese reinnoita lunar de comun acord intre Ottawa si Washington. Potrivit datelor guvernului canadian publicate luni, 75% dintre cei care locuiesc in Canada au avut cel putin o doza de vaccin coronavirus. Jumatate sunt complet vaccinati.

Sursa : www.mediafax.ro