26 mar 2019 - Stiri

Camelia Bogdan, obligata la plata a aproape 1000 euro

Judecatoarea Camelia Bogdan (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti este buna de plata. Bogdan va trebui sa achite aproape 1000 de euro unui ONG.

Suma la plata careia a fost obligata Camelia Bogdan a fost stabilita de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. S-a intamplat luni, 25 martie 2019, cand Completul de 5 judecatori ICCJ in materie civila a respins o noua actiune depusa in instanta de judecatoarea Bogdan. Concret, instanta suprema a respins ca inadmisibila cererea de revizuire a deciziei ICCJ din martie 2018 prin care se respinsese contestatia in anulare pe care Bogdan o formulase impotriva unei alte decizii a Inaltei Curti. In ceea ce priveste aceasta din urma decizie ICCJ, este vorba despre cea din 13 decembrie 2017 prin care instanta suprema a mentinut sanctiunea disciplinara aplicata Cameliei Bogdan, modificand-o insa din cea de excludere din magistratura in cea de mutare pe o perioada de 6 luni la Curtea de Apel Targu Mures.

Astfel, in 25 martie 2019, pe langa respingerea cererii de revizuire, Completul de 5 judecatori ICCJ a dispus obligarea Cameliei Bogdan la plata a 3500 de lei, adica aproximativ 750 de euro. Bogdan trebuie sa achite aceasta suma catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), cea care a avut calitate de intervenient in dosarul in care judecatoarea a contestat sanctionarea ei disciplinara. Suma de 3500 lei reprezinta cheltuieli de judecata.

Iata minuta ICCJ din 25 martie 2019, prin care a fost respinsa cererea Cameliei Bogdan de revizuire a Deciziei ICCJ 51 din 19 martie 2019, prin care fusese respinsa contestatia in anulare impotriva Deciziei din 13 decembrie 2017:

“Anuleaza cererile privind exceptia nelegalei compuneri a completului de judecata, sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate invocata in cauza, sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene si suspendarea judecatii, formulate de revizuenta Bogdan Camelia. Respinge, ca inadmisibila, cererea de revizuire formulata de revizuenta Bogdan Camelia impotriva Deciziei civile nr. 51 din 19 martie 2018, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori, in dosarul nr. 361/1/2018. Obliga revizuenta la plata sumei de 3.500 lei reprezentand cheltuieli de judecata catre intimata Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului – FACIAS, cu aplicarea dispozitiilor art. 451 alin. (2) din Codul de procedura civila. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 25 martie 2019”.

Iata minuta Deciziei ICCJ 51 din 19 martie 2018, a carei revizuire fusese ceruta de Bogdan, prin care se respinsese contestatia in anulare impotriva Deciziei din 13 decembrie 2017:

“Minuta deciziei civile nr.51. Respinge, ca inadmisibile, cererile formulate de contestatoarea Bogdan Camelia privind sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptiile de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.503 alin.(2) pct.1, art.504 si art.508 din Codul de procedura civila, art.71 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si art.44 alin.(6) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare in privinta solutiei referitoare la cererile de sesizare a Curtii Constitutionale. Respinge, ca inadmisibila, cererea prin care contestatoarea Bogdan Camelia solicita sesizarea Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere, primului-ministru si presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii in vederea sesizarii Curtii Constitutionale cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Agentia Nationala de Integritate, pe de alta parte. Respinge, ca nefondata, contestatia in anulare formulata de Bogdan Camelia impotriva Deciziei nr.336 din 13 decembrie 2017, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori in dosarul nr.869/1/2017. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 19 martie 2018”.

Iata minuta Deciziei ICCJ 336 din 13 decembrie 2017 prin care a fost mentinuta sanctionarea disciplinara a judecatoarei Camelia Bogdan, impotriva careia aceasta facuse contestatie in anulare:

“Minuta Deciziei civile nr. 336. Cu majoritate: Admite recursurile declarate de parata Bogdan Camelia si intervenienta Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania impotriva Hotararii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara in dosarul nr. 14/J/2016. Caseaza in parte hotararea atacata, in ceea ce priveste sanctiunea excluderii din magistratura, pe care o inlocuieste cu sanctiunea constand in mutarea disciplinara pe o perioada de 6 luni, la Curtea de Apel Targu Mures, incepand cu data de 15 ianuarie 2018, sanctiune prevazuta de art. 100 lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii recurate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 13 decembrie 2017.

Cu opinia separata a doamnei judecator Rodica Susanu si a domnului judecator Cristian Daniel Oana, in sensul ca: Admite recursurile declarate de parata Bogdan Camelia si intervenienta Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania impotriva Hotararii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara in dosarul nr. 14/J/2016. Caseaza in parte hotararea atacata, in sensul ca respinge, ca neintemeiata, actiunea disciplinara exercitata de reclamanta Inspectia Judiciara impotriva paratei Bogdan Camelia, judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti. Respinge cererile de interventie accesorie formulate in interesul reclamantei Inspectia Judiciara de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) si Asociatia Grupul pentru Investigatii Politice (GIP). Admite cererea de interventie accesorie formulata in interesul paratei Bogdan Camelia de catre Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii recurate”.

Sursa : www.juri.ro