26 nov 2021 - Stiri

Caciu, despre banii necesari pentru plata pensiilor si salariilor: Rectificarea bugetara a fost aprobata de Guvern

Guvernul a aprobat vineri rectificarea bugetară care asigură banii necesari pentru pensii, salarii, comunităţi locale sau pentru sănătate, a declarat ministrul Finanţelor Adrian Câciu.

Fata de forma prezentata de Ministerul Finantelor a aparut o alocare suplimentara de 50 de milioane de lei pentru Ministerul Mediului, a precizat ministrul.

Caciu a spus ca a fost deblocata situatia ,,critica" de la CEC Bank, care cauta solutia ca dupa majorarea de capital din 2019 sa poata intra in regula solicitata de Comisia Europeana de a avea expunerea si garantiile necesare pentru a putea intra pe piata reala a creditarii. CEC a primit un imprumut de 1,4 miliarde de lei, care va permite statului sa incaseze un dividend de 900 de milioane de lei si asigura sprijinul bancii pentru realizarea programului de guvernare.

Ministrul crede ca acttuala rectificare arata ca exista niste carente in privinta proiectiei bugetare, avand in vedere ca a fost nevoie de o suplimentare pentru pensii si salarii, dar si au trebuit sa fie luati bani de la proiectele cu finantare europeana sau de la investitii pentru ca acele investitii au fost trecute scriptic in buget. ,,E o lectie pe care o invat rapid si eu, dar si Guvernul, pe care nu trebuie sa o repetam in anul 2022", a spus ministrul, care a amintit ministerele Transporturilor si Agriculturii, unde executia a fost foarte slaba, undeva la 50% la luna noiembrie.

Caciu a adugat ca au fost prevazuti 150 de milioane de lei pentru despagubirea celor afectati de pesta porcina, dar si pentru schema de ajutor de sprijin de la ministerul Energiei, care nici macar nu avea o linie bugetara.

In context, ministrul Finantelor a fost intrebat de subvetia pentru caldura din Bucuresti. "Trebuie sa discutam foarte serios cu domnul Nicusor Dan....Un primar gospodar, prin hotararea Consiliului General, pe baza rectificarilor bugetare interne si locale, trebuia sa rezolve problema. Noi avem cum sa alocam acesti bani, dar va trebui sa avem o discutie foarte corecta si foarte aplicata cu domnul primar general pentru ca aici nu este intre ministrul Finantelor - ministrul Energiei - primarul Capitalei. Este vorba despre oameni", a spus ministrul Caciu crede ca pana la finalul primei decade a lunii decembrie situatia va fi rezolvata. "Trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu banii dati pana acum! E cea mai bogata primarie din Romania. De ce nu avem apa calda de un an?", a intrebat Caciu.

Ministrul a criticat presatatia cabineetului anterior, invocand un numar de probleme le-a gasit in bugetele de stat si de asigurari sociale. ,,Anul viitor am vrea sa facem bugetul pe niste proiectii corecte, nu pe proiectii care sa fie doar bune de dat catre presa si dupa care sa ne trezim la final de an ca luam banii pentru care, pana la urma, tara aceasta se imprumuta", a mai spus Caciu.

Sursa : www.mediafax.ro