14 sep 2018 - Stiri

BREAKING | Actiune disciplinara fata de Laura Codruta Kovesi. A publicat probe din dosarul familie Cosma

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiune disciplinară faţă de fostul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii ce vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în respectiva cauză.

,,Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna Laura Codruta Kovesi, la data faptei procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (,,DNA"), pentru nerespectarea (...) confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a informatiilor de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004. Inspectorii judiciari au retinut ca procurorul a inserat in comunicatul de presa nr. 126/VIII/3/2018 pasaje din inregistrarile discutiilor purtate la sediul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, despre care a luat cunostinta in exercitarea functiei si care constituiau probe intr-un dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie", precizeaza Inspectia Judiciara, printr-un comunicat de presa.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea Laurei Codruta Kovesi.

Este vorba despre comunicatul de presa pe care DNA l-a transmis presei, in luna februarie, pentru a raspunde acuzatiilor lansate de Vlad Cosma la Antena3, cand acesta a prezentat inregistrari cu discutia cu fostul sef DNA Ploiesti, Lucian Onea.

Pentru a clarifica situatia, DNA a prezentat transcrierile discutiilor cu apropiati ai familiei Cosma (o persoana din anturajul lui Mircea Cosma si un ofiter de politie de la ST Ploiesti - 09.02.2018):

Persoana: ... Duminica iese pe televizor. Si-au facut niste inregistrari, niste chestii de genul asta... si vor sa iasa pe televizor sa distruga pe toata lumea. ... N-am ce sa fac! Ca asta... ca n-au... Au facut, au aranjat tot! Sa... Vor sa iasa duminica, sa iasa pe televizor cu ele. ... Nici nu v-am spus!... Si daca va fi un scandal foarte mare si o basica foarte mare, care va exploda, pentru ca el are niste chestii foarte, foarte... ... O sa iasa un scan... o sa iasa un scandal fantastic, ca se duce la presa, care presa e impotriva voastra! Si o sa fie o... intreg scandal. Eu acuma va spun decat... va spun... va trag un semnal de alarma... Adica, ce puteti sa faceti?... ca nu puteti sa le faceti, ca el le are... Oricum sunt toate date, montate... ... Ei au ce au, ca... ala mi-a zis: "...Domn'e (...) nu mi-au dat nici macar o caracterizare pentru tata!" ... Dumneavoastra trebuie sa intelegeti, ca nu e de gluma! Au facut niste discutii mari pe la C.S.M., pe la CONSILIUL MAGISTRATURII, pe la INALTA CURTE... tot felul de discutii... cu S.R.I.-ul... s-au inteles... au fost toti, impreuna, la SEBI GHITA, in... in asta, cum ii spune? In... a... in SERBIA. ... Au avut pe-acolo discutii... le-a aratat... au montat impreuna... Sunt montate oficial cu aia dupa la R.T.V., cu GADEA, de la ANTENA 3... Deci, nu... nu e un scandalut! ... E ditamai regia facuta! O sa transmita doua posturi in direct... si ROMANIA TV... si ANTENA 3! ANTENA 3 o sa fie in direct, cu totul, absolut...! ... Doamna... trebuie gasita o varianta prin care sa scapati de astia dupa cap, ca o sa vi se rupa picioarele la toti! Credeti-ma, s-au facut niste...! Ofiter DNA: Ce varianta? Care ar fi varianta? Persoana: Nu stiu! Sa-l lasati, dracu', in pace! ...trebuie sa ne asezam undeva, sa cautam o varianta, sa pice la o pace, sa faca intr-un fel, ca o sa vada ce recul o sa aiba prima... ....Duminica apare... Trebuia sa apara pe data de 15... eu stiam ceva, n-am fost sigur... da' am avut noi... ne-a amanat noua procesu'... si acum avem pe 18 proces... si s-ar putea sa fie ultimul, ca incep dezbaterile si... a zis ... ,,Ce sa mai fac cu alea, daca ma duc la puscarie?" ...Cu cat ajungi mai sus, caderea e in jos... si eu acuma va spun in felul urmator... asta, asa... fac o discutie... si uit ca am facut-o! Vedeti-va de pielea dumneavoastra, ca sunteti la fel de bagata ca si ceilalti! ... Este vorba si de serviciul, si de salariile, si ...[neinteligibil]..., si de familia dumneavoastra.

...Da! Eu, cu ochii mei am vazut! Mi-e mila de dumnea... Eu va spun cinstit! Vedeti-va de pielea dumneavoastra! ...Oamenii-s nebuni! Nu va dati seama ce filme au facut, ce discutii, ce imbarligari! Au discutii cu CIUTACU, cu... cu nu stiu care, cu nu stiu care, cu nu stiu care, cu nu stiu... cu douazeci de insi... cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intra in direct de nu stiu unde, cu PONTA, care nu stiu ce vine sa zica. O sa fie un scandal monstru! N-au vrut sa faca chestia asta c-a picat Guvernu' si n-au vrut sa ...[neinteligibil]... una cu alta! Cu DRAGNEA, care ii cere schimbarea lui KOVESI... cu inregistrari, in care discuta NEGULESCU la telefon... ... E ticluita ca lumea si sunt pregatiti rau de tot! ... Si dupa ce vedem primul set si vedem impactul care este... o sa va dau un telefon, ca vin... si vedem.

O alta transcriere a unei discutii dintre o alta persoana din anturajul familiei Cosma si un procuror ST Ploiesti - 29.01.2018 arata ca:

Persoana: Nu! Problema e ca... o sa inceapa un mare scandal la ANTENA 3... si v-au filmat... si pe dumneavoastra......Nu stiu! Au intrat doi... cablati cu interfoane, cu camere, cu tot... ... Intra si GHITA de la BELGRAD, in direct... S-a dus VOICULESCU acolo... Adica, e o chestiune ampla, care e numa' pe D.N.A. Ploiesti!.... VLADUT COSMA. Are termen in februarie si acuma vrea sa dea drumul... ...Si... concluziile ajung la KOVESI. ca de aia s-a dus VOICULESCU, ca vor sa... habar n-am!... a... stiu doar ca o sa le dea drumu'... la ANTENA 3, la GADEA, ..., tot se duc, fac repetitii... montaje. Serios! ... Da, nu stiu. Ca miza e alta, miza e de distrugere, nu de cancan! ... Adica, nu e o situatie de cancan, ca vor sa dea niste inregistrari! Ideea e sa-l distruga pe domnul ONEA... nu stiu!... sa ajunga la KOVESI... Daca e si VOICULESCU bagat... si GHITA... in treaba asta, e o chestiune mai serioasa! Nu e facuta doar asa, de... VLADUT!

Sursa : www.mediafax.ro