14 feb 2020 - Stiri

Bratarile electronice pot salva sute de femei abuzate de parteneri, dar legea este ignorata de parlamentari

Bratarile electronice de supraveghere ar putea salva sute de femei, victime ale violentei domestice, spun activistii pentru drepturile omului, dar un proiect de lege care prevede folosirea lor asteapta de trei ani sa fie votat de parlamentari.

Mihaela Olaru, fondatoarea asociatiei ,,Viata fara violenta" spune ca bratarile electrice ar fi putut salva una dintre femeile abuzate in prima jumatate a anului trecut. Opt mii de victime au obtinut in 2019 ordine de protectie impotriva partenerilor, dar multe au continuat sa fie agresate.

,,Aceasta hartie nu are nicio valoare daca nu este insotita de un mijloc de monitorizare, de supraveghere. Cate femei sa mai moara ca cei care ar trebui sa adopte acest proiect de lege sa o faca?", a spus Mihaela Olaru.

Ea a dat si un exemplu, in care o mama si fiicele ei sunt traumatizate, desi a fost emis un ordin de protectie.

,,Am ultimul caz foarte grav, unde s-a obtinut ordinul de protectie atat cu privire la mama, la fetele ei, trei fete si parintii victimei, se deruleaza de aproximativ trei ani. Normal ca agresorul a incalcat ordinul de protectie. Fetele sunt traumatizate, mama este traumatizata. Nu e viata. Nu este viata, nu exista viata", a mai spus Olaru.

Proiectul de lege care ar permite autoritatilor sa foloseasca bratarile electronice de supraveghere asteapta de trei ani sa fie votat de parlamentari. Asta desi costurile nu sunt deloc mari. Sindicalistii din penitenciare spun ca doar 750 de euro pe an costa operarea unei bratari de supraveghere.

,,Cu costuri minime ai putea sa salvezi sute de vieti in fiecare an in Romania", a declarat Alina Gorghiu, senator PNL si initiator al proiectului de lege.

Specialistii spun ca bratarile ar permite localizarea purtatorilor, prin GPS.

,,Sunt niste scule, niste dispozitive, care pot fi localizate prin GPS, astfel incat purtatorul lor sa poata fi localizat oriunde s-ar afla, cu atat mai mult cu cat s-ar apropia de persoana protejata", sustine Valeriu Suhan, fost ofiter de politie judiciara.

Romania a fost condamnata, marti, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru ca autoritatile nu au raspuns sesizarii unei femei care s-a plans ca sotul a batut-o si a amenintat-o co moartea.

CEDO a stabilit ca Romania se face vinovata de incalcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) si art. 8 (dreptul la respectarea vietii private, de familie si a corespondentei) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Ca urmare, femeia va primi de la statul roman suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Sursa : www.mediafax.ro