06 apr 2021 - Stiri

Benjamin Netanyahu a primit sarcina formarii guvernului, dar nu este clar daca poate obtine sustinere

Presedintele Israelului, Reuven Rivlin, i-a acordat lui Benjamin Netanyahu sarcina formarii noului guvern, subliniind insa ca nu a fost o decizie usoara, in contextul procesului de coruptie care il vizeaza pe liderul partidului Likud.

Benjamin Netanyahu va avea o sarcina dificila in obtinerea unei majoritati parlamentare pentru sustinerea unui nou guvern.

"Nu este o decizie usoara din punct de vedere moral si etic. Si ma tem pentru tara. Dar fac ceea ce trebuie sa fac in calitatea de presedinte al Israelului, in conformitate cu legile si cu deciziile judiciare, tinand cont de vointa suverana a cetatenilor", a declarat Reuven Rivlin, citat de cotidianul Times of Israel.

Benjamin Netanyahu, liderul Likud (dreapta), mizeaza pe sustinerea 52 de membri ai Knessetului, fiind sub pragul majoritatii, de 61 de locuri. In afara de Likud, Netanyahu este sustinut de formatiunile Shas, Iudaismul Unit al Torei si Sionismul Religios. Netanyahu are la dispozitie 28 de zile pentru formarea noului Cabinet si obtinerea majoritatii in Knesset.

"Presedintele si-a indeplinit sarcina prin acordarea mandatului lui Benjamin Netanyahu, dar actuala situatie este o rusine pentru Israel", a reactionat Yair Lapid, liderul formatiunii Yesh Atid (Exista un Viitor, centru). Yair Lapid are sustinerea a 45 de parlamentari din formatiunile Yesh Atid, Albastru & Alb, Yisrael Beitenu, Partidul Muncii si Yamina.

Partidele Noua Speranta, Lista Araba Unita si Raam nu au decis inca pe cine sustin pentru postul de prim-ministru.

In cazul in care nu va putea fi instalat un nou guvern, Israelul ar putea organiza din nou alegeri parlamentare anticipate.

Sursa : www.mediafax.ro