23 mar 2020 - Stiri

Avocaţii, notarii şi executorii primesc ajutor de la Guvern, dar sunt obligaţi să îşi continue activitatea, pentru a nu fi excluşi din profesie

Autor: Eduard Popescu

În contextul în care România se confruntă cu o criză economică, generată de epidemia de coronavirus, în Monitorul Oficial au fost publicate, sâmbătă, mai multe acte normative menite să vină în sprijinul contribuabililor. Măsurile vizează şi profesiile din domeniul justiţiei, în condiţiile în care, pe perioada instituirii stării de urgenţă, activitatea desfăşurată de avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti este una redusă. Totuşi, aceste categorii profesionale sunt obligate să îşi continue activitatea în această perioadă, riscând altfel excluderea din profesie.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal bugetare a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial, moment de la care a şi intrat în vigoare. 

Actul normativ prevede mai multe măsuri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, măsuri menite să ajute mediul de afaceri în această perioadă de grea încercare, dar şi profesiile juridice ale căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autorităţi pentru prevenirea şi combaterea pandemiei determinate de infecţia cu coronavirusul COVID-19. 

Astfel, pe perioada stării de urgenţă, avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare. 

Criteriile pe baza cărora sunt stabiliţi beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, scrie în actul normativ aplicabil de sâmbătă. 

Potrivit OUG nr. 29/2020, membrii profesiilor enumerate anterior sunt obligaţi să asigure continuarea activităţii, respectând normele de igienă. Nerespectarea acestei obligaţii constituie abatere şi va fi sancţionată cu excluderea din profesie, stabileşte documentul Executivului. 

"Membrii profesiilor prevăzute la alin. (5) (avocaţi, notari şi executori judecătoreşti, n. red.) sunt obligaţi ca, pe perioada instituirii stării de urgenţă, să ia, cu observarea regulilor de disciplină sanitară şi a celorlalte măsuri de protecţie şi prevenţie stabilite de autorităţile competente ca urmare a instituirii stării de urgenţă, măsurile necesare în vederea asigurării continuităţii activităţii. Nerespectarea acestei obligaţii constituie abatere disciplinară care se sancţionează cu excluderea din profesie, în condiţiile şi cu procedura stabilite de legislaţia în vigoare, aplicabile fiecărei profesii" prevede actul normativ. 

Nu în ultimul rând, de amânarea la plată a chiriei şi serviciilor de utilităţi, pe perioada stării de urgenţă, beneficiază şi cabinetele de medicină de familie şi cabinetele stomatologice cu cel mult de 20 de salariaţi, respectiv federaţiile sportive naţionale şi cluburile sportive.

Mai multe detalii despre măsurile economice adoptate de Guvern în sprijinul mediului de afaceri găsiţi aici