03 feb 2020 - Stiri

Avocat din Hunedoara, amendat cu 1.500 de lei pentru absenţa de la termenul de judecată, deşi magistraţii se află în protest, iar cauza nu era una urgentă (documente)

Autor: Eduard Popescu

Avocaţii Baroului Hunedoara au decis recent să refuze şedinţele de judecată ale unui complet condus de o anume judecătoare din cadrul Judecătoriei Deva, potrivit unui document obţinut de Monitorul Justiţiei. Decizia avocaţilor vine după ce magistratul a decis amendarea cu 1.500 de lei a unei avocate pentru lipsa nejustificată a acesteia la termenul de judecată stabilit în cauză, deşi instanţa se află în plin protest, prin suspendarea activităţii, judecând doar cauzele urgente, ceea ce nu era cazul în respectivul dosar. La Curtea de Apel Bucureşti, cauzele ce nu sunt urgente sunt amânate "până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovătătoare, de la an la an", a magistraţilor şi grefierilor, aşa cum se arată în motivarea recentă a unui judecător.

Apreciind măsura dispusă ca fiind expresia unei lipse de respect faţă de întreg Corpul Profesional al Avocaţilor din cadrul Baroului Hunedoara, Consiliul Baroului Hunedoara, condus de decanul Cosmin Alin Roncioiu, a decis ca, începând de luni, pentru o perioadă de cel puţin patru săptămâni, avocaţii să refuze participarea la şedinţele de judecată ale completului condus de judecătoarea Ioana Nicoleta Gheberta.

La acest complet vor participa doar avocaţii aleşi/ numiţi din oficiu în cauzele cu persoane arestate sau în executarea unor persoane private de libertate. În toate celelalte cauze aflate lista de şedinţă la acest complet avocaţii nu se vor prezenta în sala de judecată, scrie în documentul ataşat (foto). În plus, avocaţii care vor participa la şedinţele de judecată o vor face purtând banderole albe.

Totodată, Consiliul Baroului Hunedoara a hotârăt formularea unor sesizări în materie disciplinară la CSM - Inspecţia Judiciară împotriva judecătoarei Gheberta. În motivarea demersului lor, avocaţii arată că săptâmana trecută magistraţii şi grefierii Judecătoriei Deva se aflau în derularea formei de protest, ca urmare a deciziei Parlamentului de a le elimina pensiile de serviciu, iar cauza menţionată nu se afla pe lista celor considerate urgente.

Toni Neacşu, fost membru CSM: Şi avocaţii din Braşov au fost amendaţi pentru aceleaşi motive

"Înţeleg de la confraţii avocaţi că la CA Brasov (Curtea de Apel Braşov, n.r.), deşi s-au amânat cauzele pe motiv de protest, avocaţii lipsă din sală, deci care nu s-au prezentat să ia personal la cunostinţă termenul acordat automat, au fost amendaţi. Dacă e aşa este revoltător şi astfel de abuzuri explică, cel puţin parţial şi alături de alte excese, de ce avocaţii nu sprijină magistraţii, deşi după mine ar trebui s-o facă în mod natural", a scris avocatul Toni Neacşu, fost judecător şi membru CSM, pe Facebook. 

De altfel, la final de ianuarie au existat mai multe cauze amânate din pricina protestului magistraţilor, derulat prin suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente. Mai jos, ca exemplu, motivarea unui judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, pronunţată joi în şedinţă publică. 

"Având în vedere că prin decizia (...) s-a stabilit continuarea protestului prin suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente (...), până când puterea legiuitoare le va respecta statutul şi munca tot mai împovătătoare, de la an la an, atât a lor (magistraţilor, n.r.), cât şi a personalului auxiliar de specialitate, amână judecarea cauzei şi acordă un nou termen (...)", scrie în motivarea amintită.