29 iul 2020 - Stiri

Angajatorii au noi obligatii fata de salariatii cu handicap. Amenzi majorate pentru firmele ce incalca legea

Legea 145/2020 a intrat sambata in vigoare si ii obliga pe angajatori sa asigure, pentru persoanele cu handicap, acces la locuri de munca adaptate la potentialul functional al acestora si la capacitatea lor de adaptare. Tot ca element de noutate, sarcinile de lucru trebuie adaptate in functie de potentialul functional al angajatilor ce au handicapuri.

De asemenea, programul de lucru trebuie modificat sau adaptat corespunzator. Firmele care au salariati cu handicap si care nu iau masurile necesare risca acum sanctiuni mai aspre, cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei. Pana sambata, amenda maxima era de 12.000 de lei.

Amenzi mai mari risca si angajatorii care au cel putin 50 de salariati, daca nu-si indeplinesc obligatiile legale. Potrivit legislatiei in vigoare, aceste companii au de ales intre a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati si a plati lunar la stat, pentru fiecare loc de munca ce ar trebui sa fie ocupat de o persoana cu handicap, dar nu este, o suma egala cu salariul minim brut.

Amenda pentru nerespectarea uneia dintre cele doua obligatii este acum intre 25.000 si 50.000 de lei, fata de valorile anterioare, cuprinse intre 20.000 si 35.000 de lei. Legea 145/2020 a majorat, totodata, amenzile pentru persoanele ce parcheaza pe locurile celor cu handicap. Amenzile pornesc de la 2.000 de lei si pot ajunge la 10.000 de lei, amenda maxima fiind de cinci ori mai mare decat cea anterioara.

Nu in ultimul rand, persoanele cu dizabilitati pot alege intre gratuitatea pe transportul public si decontarea carburantului pentru masina proprie, cu respectarea unei limite de 15.00 de lei anual.

Sursa : www.mediafax.ro