13 iul 2018 - Stiri

Ambasada Germaniei: La noi, abuzul in serviciu e reglementat in legile fiscale si Codul Penal

Ambasada Germaniei la Bucureşti transmite, într-un mesaj pe Facebook, că urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată în mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar şi în Codul Penal, iar pedeapsa variază de la amendă până la cea cu închisoarea.

"In Germania, urmarirea penala a abuzului in serviciu este reglementata prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar si din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate", se arata intr-un mesaj pe pagina de Facebook a ambasadei Germaniei in Romania.

Germania este unul dintre cele 12 state partenere, alaturi de Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si SUA, care au transmis, pe 28 iunie, autoritatilor romane un mesaj comun prin care cer sa nu fie slabit statul de drept prin modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala.

"Noi, partenerii si aliatii internationali ai Romaniei, facem apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei. Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale. Partenerii UE evoca de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau Romaniei sa isi concentreze eforturile asupra consolidarii progreselor obtinute, sa evite orice pasi inapoi si sa apere independenta judecatorilor si procurorilor", se arata in declaratia facuta in numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elvetiei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei si Statelor Unite ale Americii.

Semnatarii au atras atentia ca este importamnta opinia Comisiei de la Venetia.

"Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane. Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali cum sunt Grupul Statelor impotriva Coruptiei si Comisia de la Venetia", se mai arata in adresa.

Proiectul care aduce modificari Codului de procedura penala a fost votat, decizionat, de Camera Deputatilor pe data de 18 iunie, iar propunerea de modificare a Codului Penal a primit votul, decizional, al deputatilor pe 4 iulie.

Prevederile referitoare la abuzul in serviciu de la articolul 297 din Codul Penal au fost modificate astfel: "Art.297.- (1) Fapta functionarului public, aflat in exercitiul atributiilor de serviciu reglementate expres prin legi, ordonante de guvern sau ordonante de urgenta, care refuza sa indeplineasca un act sau il indeplineste prin incalcarea atributiilor astfel reglementate, a unor dispozitii exprese dintr-o lege, ordonanta de guvern sau ordonanta de urgenta, in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda sau afin pana la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit si prin aceasta cauzeaza o paguba certa si efectiva mai mare decat echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani sau amenda".

Sursa : www.mediafax.ro