30 mar 2018 - Stiri

Amal Clooney va fi avocata a doi jurnalisti Reuters aflati in inchisoare in Myanmar pentru ca au investigat masacrarea musulmanilor rohingya

Avocata Amal Clooney, soţia starului american George Clooney, îi va reprezenta în instanţă pe doi jurnalişti ai agenţiei Reuters din Myanmar, aflaţi în închisoare pentru că au investigat masacrarea a zece musulmani rohingya de către forţele de securitate şi etnicii rakhine, transmite AFP.

Reporterii Wa Lone, in varsta de 31 de ani, si Kyaw Soe Oo, in varsta de 27 de ani, au fost arestati de politia din Myanmar in decembrie 2017 si pusi sub acuzare in baza legii secretelor oficiale, ei riscand o pedeapsa de pana la 14 ani de inchisoare.

Cei doi reporteri se afla in detentie provizorie, in asteptarea procesului.

Ancheta jurnalistilor s-a bazat pe marturii ale satenilor budisti (rakhine), membri ai fortelor de ordine si apropiati ai celor ucisi.

"Wa Lone si Kyaw Soe Oo sunt anchetati pentru ca au publicat informatii", a declarat Amal Clooney intr-un comunicat publicat joi.

Pentru avocata britanico-libaneza, dupa examinarea dosarului, "este clar, fara niciun dubiu, ca acesti doi jurnalisti sunt nevinovati si ar trebui eliberati imediat".

Amal Clooney mai este de parere ca acest caz "spune multe despre respectarea drepturilor si a libertatii de expresie in Myanmar".

Aproape 700.000 de membri ai minoritatii musulmane rohingya au fugit din statul Rakhine, Myanmar, de la lansarea, in august 2017, a unei ofensive a armatei locale contra rebelilor musulmani.

Amal Clooney, o avocata foarte respectata la nivel international, a devenit celebra in urma casatoriei cu starul hollywoodian George Clooney, in 2014.

Sursa : www.mediafax.ro