03 dec 2022 - Stiri

Alegatorii germani sunt nemultumiti de activitatea Guvernului Scholz. Opozitia CDU/CSU, in ascensiune

Cei mai mulţi cetăţeni germani sunt nemulţumiţi de performanţele pe care Guvernul de coaliţie al cancelarului Olaf Scholz le-a avut în primul an de mandat, iar principalul partid de opoziţie, Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), este pe primul loc în preferinţele electorale.

La un an de la instalarea "Guvernului progresului", format din reprezentantii Partidului Social-Democrat (SPD, centru-stanga), Alianta '90/Verzi (ecologista) si Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), cei mai multi alegatori germani sunt dezamagiti de politicile aplicate, conform unui sondaj de opinie efectuat de Institutul Civey si citat de publicatia Der Spiegel.

Potrivit sondajului, 61% dintre alegatori evalueaza "negativ" performantele Guvernului Olaf Scholz, dintre care 45% sunt foarte nemultumiti de politicile aplicate. Doar 29% dintre alegatori sunt multumiti de primul an de mandat al Guvernului Scholz.

Starea de nemultumire este foarte evidenta in landurile din estul Germaniei. Spre exemplu, in landul Saxonia-Anhalt, doar 12% dintre locuitori evalueaza pozitiv activitatea actualului Guvern german.

Sondajul confirma si ascensiunea partidului de opozitie Uniunea Crestin-Democrata / Uniunea Crestin-Sociala (CDU/CSU, centru-dreapta) in preferintele electorale. Formatiunea CDU/CSU este creditata cu 28% din intentiile de vot, in timp ce Alianta '90/Verzi (ecologista) este la nivelul de 21%, iar Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stanga), al cancelarului Olaf Scholz, este la 19%.

Formatiunea de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este la 13%, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este creditat cu 7% din intentiile de vot, iar formatiunea Linke (stanga) este la nivelul de 4%.

Sursa : www.mediafax.ro