21 nov 2019 - Stiri

Admitere INM: Care este întrebarea anulată la examenul grilă de drept civil şi ce a decis comisia

Autor: Eduard Popescu

Prima probă din cadrul concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a avut loc duminică, fiind una eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice. Dintre cele 100 de întrebări la care candidaţii au trebuit să răspundă, a fost una pe care comisia de contestaţii a decis să o anuleze şi să acorde, în consecinţă, punctajul corespunzător tuturor candidaţilor.

Prima probă a concursului, cea eliminatorie de tip grilă, care are rolul de verificare a cunoştinţelor juridice, a avut loc duminică în Bucureşti. Aceasta a constat în 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare dintre următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. 

Joi, pe site-ul CSM a fost publicat procesul verbal de soluţionare a contestaţiilor la barem pentru cele patru discipline, iar la drept civil, comisia de contestaţii a decis, în unanimitate, admiterea contestaţiei cu privire la întrebarea 15 din Grila nr. 1 (8-G2, 21-G3, 6-G4) în sensul anulării acestei întrebări şi, în consecinţă, acordarea punctajului corespunzător întrebării anulate tuturor candidaţilor. 

Iată şi cum arată întrebarea respectivă şi care au fost variantele de răspuns oferite candidaţilor.

Întrebare: Spre deosebire de cesiunea de creanţă cu titlu gratuit, în cazul creanţei cu titlu oneros: 

a) contractul nu trebuie să îmbrace forma scrisă, ad validitatem;

b) cesionarul devine creditorul debitorului cedat pentru valoarea nominală a creanţei;

c) cesionarul dobândeşte toate accesoriile creanţei cedate.

Odată rezolvate contestaţiile şi publicat baremul definitiv, vineri vor fi afişate rezultatele parţiale la aceasă primă probă, urmând ca cele finale să fie publicate la 2 decembrie 2019.

Mai departe, următoarea probă din cadrul concursului de admitere la INM este programată pentru 7 decembrie 2019, atunci când va avea loc proba scrisă de verificare a cunoştinţelor juridice la drept civil şi drept procesual civil. 

Mai multe detalii despre desfăşuarea concursului de admitere la INM în 2019 şi programul complet am scris aici.