23 apr 2020 - Stiri

Administratorii şi asociaţii unici din SRL-uri, care nu sunt şi angajaţi în firmă, nu pot beneficia de vreun ajutor de la stat. Cum s-a ajuns aici

Autor: Eduard Popescu

Chiar dacă autorităţile încearcă să asigure fiecărei persoane care desfăşoară activităţi economice cu forme legale o sursă de venit în această perioadă, există anumite categorii socio-profesionale excluse de la orice formă de ajutor. Este şi cazul administratorilor sau asociaţilor unici din micile SRL-uri, care nu pot cere vreun sprijin guvernamental atât timp cât nu sunt şi angajaţi în firmele lor.

Prin OUG nr. 30/2020, statul a stabilit să acorde o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut, pe perioada stării de urgenţă, PFA-urilor, întreprinderilor individuale şi celorlalţi profesionişti ce desfăşoară activităţi independente sau profesii liberale şi a căror activitate a fost întreruptă din cauza epidemiei de coronavirus. 

De la momentul publicării, actul normativ a suferit mai multe modificări, iar prin OUG nr. 53/2020, publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, s-a stabilit că de indemnizaţie nu pot beneficia şi firmele, întrucât administratorii sau asociaţii acestora acţionează în numele companiei, şi nu în nume propriu, aşa cum fac PFA-urile şi ceilalţi profesionişti. 

Astfel, atât timp cât nu sunt şi angajaţi cu contracte de muncă în firmele lor, administratorii şi acţionarii/asociaţii din SRL-uri nu pot cere indemnizaţia lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut (4.071 lei brut), neexistând baza legală pentru aşa ceva.

"Aceste persoane nu primesc niciun fel de ajutor din partea statului român, chiar dacă nu mai realizează niciun fel de venituri, întrucât au fost omise de legislaţie", a spus consultantul fiscal Adrian Benţa pentru redacţia noastră. 

De la instituirea stării de urgenţă, numeroase firme mici nu mai au deloc activitate, iar cei ce le deţin sunt excluşi de la acordarea oricărui ajutor de la stat dacă nu sunt şi angajaţi ai acestora. Mulţi întreprinzători aleg să nu fie şi angajaţi în propriile companii pentru a nu plăti la stat taxele suplimentare aferente unui contract de muncă. 

Însă chiar şi aşa, ei plătesc impozite pentru dividendele pe care le scot din societate, contribuind la bugetul statului, motiv pentru care nu ar trebui excluşi.

"Legiuitorul s-a gândit că aceste persoane nu au contribuit cu impozitul pe venitul din salarii sau plăţile asigurărilor sociale, motiv pentru care nu pot primi vreo formă de ajutor din partea statului român. (...) Firmele la care aceştia sunt asociaţi sau administratori plătesc impozite. Personal consider că şi aceste persoane ar trebui să beneficieze de o formă de ajutor din partea statului român, pentru că atâta timp cât au plătit impozite şi taxe pe seama societăţilor pe care le-au administrat au venit cu o contribuţie faţă de bugetul statului", a explicat Adrian Benţa.

Potrivit specialistului, acordarea unui ajutor de stat ar fi practic o formă de întoarcere a unor taxe plătite plătite de-a lungul timpului de către companii. 

Sursa foto: Profimedia