11 feb 2019 - Stiri

Achitarea pe “nu exista probe”, imposibila in cazul judecarii in procedura recunoasterii invinuirii

O noua decizie extrem de importanta a fost luata luni, 11 februarie 2019, de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai exact, de completul pentru solutionarea recursurilor in interesul legii.

Astfel, in dosarul 3078/1/2018, Inalta Curte a pus in discutie recursul in interesul legii formulat de Procurorul General al Romaniei in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea unitara a art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala.

“Art. 396 – Rezolvarea actiunii penale

(10) Cand judecata s-a desfaşurat in conditiile art. 375 alin. (1) şi (2), cand cererea inculpatului ca judecata sa aiba loc in aceste conditii a fost respinsa sau cand cercetarea judecatoreasca a avut loc in conditiile art. 377 alin. (5) ori art. 395 alin. (2), iar instanta retine aceeaşi situatie de fapt ca cea descrisa in actul de sesizare şi recunoscuta de catre inculpat, in caz de condamnare sau amanare a aplicarii pedepsei, limitele de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei inchisorii se reduc cu o treime, iar in cazul pedepsei amenzii, cu o patrime”.

In cele din urma, Inalta Curte a stabilit ca

in cazul in care instanta a admis cererea inculpatului de judecare in procedura simplificata a recunoasterii invinuirii, iar cauza a fost judecata in conformitate cu aceasta procedura, nu este posibila pronuntarea unei solutii de achitare in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala care prevede ca “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege” sau in baza art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penala care prevede ca “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

Minuta Inaltei Curti:

“Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta, in interpretarea si aplicarea unitara a prevederilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala, stabileste ca: in ipoteza in care instanta a admis cererea inculpatului de judecare in procedura simplificata a recunoasterii invinuirii, iar cauza a fost judecata potrivit acestei proceduri, nu este posibila pronuntarea unei hotarari de achitare intemeiata pe dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a si lit. c) din Codul de procedura penala. Obligatorie, conform dispozitiilor art. 474 alin. (4) Cod procedura penala. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 11 februarie 2019”.

Sursa : www.juri.ro