14 feb 2020 - Stiri

72 de magistraţi, pensionaţi în ultimele săptămâni. Efectele, în viziunea unui fost judecător: lungirea duratei proceselor, creşterea timpilor de aşteptare şi scăderea experienţei profesionale

Autor: Eduard Popescu

43 de judecători şi 29 de procurori au obţinut pensionarea, în ultimele şedinţe ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi membru CSM, avertizează că vârful crizei încă nu a fost atins, iar principalele efecte vor consta în lungirea duratei proceselor, creşterea timpilor de aşteptare, precum şi scăderea experienţei profesionale pe ansamblul sistemului.

"43 de judecători şi 29 de procurori au ieşit deja la pensie din momentul începerii scandalului cu pensiile lor de serviciu. Iar asta în numai 3 şedinţe ale Secţiei pentru judecători şi 4 ale Secţiei pentru procurori (adică într-o lună). Ca să aveţi posibilitatea unei comparaţii, în 2018 (pentru când am datele exacte, dar situaţia e similară şi pentru 2019) în întreg anul au ieşit din sistem prin pensionare 226 de judecători şi 102 procurori", a scris Toni Neacşu (foto) pe Facebook.

Spre exemplu, în ultima şedinţă, desfăşurată joi, Secţia pentru judecători a CSM a avizat pensionarea a 11 magistraţi, doi dintre ei chiar de la Înalta Curte.

Toni Neacşu, în prezent avocat specializat în drept penal, consideră că "vârful crizei nu a fost atins", în condiţiile în care până pe 18 martie, când Curtea Constituţională va discuta sesizarea privind eliminarea pensiilor magistraţilor, mai sunt destule săptămâni.

"Pe lângă eliminarea pensiei de serviciu, presiunea în vederea ieşirii neprogramate din sistem este mărirea vârstei de pensionare pentru magistraţi", precizează fostul judecător, care a amintit şi efectele pe care le va aduce scăderea numărului de magistraţi şi ieşirea din sistem a unei întregi generaţii.

"Un număr mai mic de judecători şi procurori şi ieşirea intempestivă a unei întregi generaţii înseamnă pe de o parte lungirea duratei proceselor, creşterea timpilor de aşteptare, iar pe de altă parte scăderea experienţei profesionale pe ansamblul sistemului", a încheiat Toni Neacşu.

Reamintim că obţinerea deciziilor de pensionare nu înseamnă, obligatoriu, ieşirea din sistem a magistraţilor. În acest articol am explicat cum aceştia pot alege să continue să profeseze, având deja deciziile de pensionare "în buzunar".