17 oct 2022 - Instante militare

Parchetul Militar il ancheteaza pe prim-adjunctul IGSU: Si-a pus soferul sa isi asume accidentul sau

Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti îl anchetează pe prim-adjunctul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), generalul Cristian Radu, pentru că şi-ar fi pus şoferul să îşi asume, în locul său, un accident rutier petrecut înainte de avansarea în grad.

IGSU a transmis un punct de vedere cu privire la informatiile aparute intr-o ancheta jurnalistica, potrivit carora generalul Cristian Radu este cercetat penal pentru ca si-a pus soferul sa-si asume, in locul lui, un accident care a avut loc pe soseaua Mihai Bravu, din Capitala.

,,Institutia noastra a fost solicitata, in luna iunie a.c., de catre Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel Bucuresti, prin punerea la dispozitie a unor inscrisuri si citarea unor angajati ai IGSU, destinate verificarii aspectelor care fac obiectul unui dosar penal. Pentru derularea in cele mai bune conditii a anchetei penale, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta manifesta intreaga deschidere si disponibilitate la colaborare in raport structurile abilitate, prin transmiterea tuturor informatiilor necesare pe timpul desfasurarii cercetarilor. In functie de concluziile anchetei, institutia noastra va dispune masurile legale care se vor impune", transmite, luni, IGSU.

In ceea ce priveste derularea unei anchete interne, IGSU precizeaza ca, in conformitate cu procedurile specifice aplicabile unor astfel de situatii, aceasta se suspenda de drept, odata cu deschiderea unei anchete penale.

,,Dupa finalizarea cercetarilor efectuate de catre Parchetul Militar, vom putea pune la dispozitia opinie publice orice informatie cu referire la acest caz", potrivit IGSU.

In ancheta publicata luni de ziarul Libertatea este transcrisa o declaratie a soferului, din interceptarile aflate la dosarul 83/P/2022: ,,Am avut accident cu el, a condus el, a vrut el sa conduca si era si beat... Si am luat raspunderea mea, ca pe 8 noiembrie a facut si pe 1 trebuia sa fie general si am luat raspunderea mea, ca altfel nu-l facea general".

Potrivit ordonantei intocmite de procurorul de caz, ,,folosindu-se de autoritatea functiei detinute, Radu Cristian a actionat pentru declararea necorespunzatoare a imprejurarilor in care s-ar fi produs accidentul rutier". Inainte de a merge la spital, Cristian Radu si soferul sau, au mutat masina avariata de pe linia de tramvai. La scurt timp, din dispozitia lui Radu, masina a fost transportata la baza de reparatii a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din bulevardul Timisoara.

La 18 zile de la accident, cu ocazia zilei nationale, pe 1 Decembrie 2021, Cristian Radu a fost inaintat de catre Klaus Iohannis in gradul de general de brigada cu o stea.

Sursa : www.mediafax.ro