18 aug 2018 - Instante militare

Noi plangeri la Parchetul Militar dupa mitingul din 10 august | Medic pensionar: Il actionez pe seful Brigazii, Paraschiv, in judecata/ Au zis ca am lovit jandarmii cu picioarele. Eu sunt schiop

Câteva persoane s-au prezentat şi sâmbătă, la sediul Parchetului Militar, pentru a depune plângeri împotriva forţelor de ordine care au intervenit pe 10 august la mitingul din Piaţa Victoriei.

"Am fost gazati toata seara, desi eram in in partea cu oameni pasnici, in partea stanga a Pietei, asa cum te uiti la Guvern. Acolo doar se scanda, se discuta, nu am facut scandal, nu am facut niciun fel de probleme jandarmilor, insa acestia ne-au tot gazat fara motiv. Eu nu am vazut nimic sa justifice actiunile lor. Si apoi a fost momentul ala haotic cu evacuarea Pietei, care a cauzat multe probleme, mult deranj. Au fost nejustificat de agresivi. Cand am vrut sa plec din Piata si ii vedeam, erau foarte agresivi, se lua de oameni care erau in grupuri mici, se duceau spre casa si ... imbranceli. Si de mine s-au luat. Am zis <>(...) Am fost la medic pentru inca aveam pe ceafa ceva arsuri chimice, puncte de sange. Mie mi s-a parut premeditata interventia. Din ce am vazut eu, este singura explicatie. Au vrut sa provoace o reactie agresiva din partea protestatarilor astfel incat sa li se poata justifica lor o actiune mai agresiva", a declarat Daniel.

"Am ajuns in Piata pe la 7 seara, m-am plasat in centru, cam pe unde era platforma aceea si am zis ca e mai sigur. Am vazut in multime niste oameni care nici nu scandau cum era de scandat, erau cumva atenti si straini de manifestatie, dar e o impresie subiectiva. M-am ales cu niste portii de gaze. S-a produs o busculada, lumea a navalit chiar in spatiul ala, retragandu-se prin zona gardurilor dinspre Guvern si, nu foarte departe, am auzit o explozie si un clinchet metalic si un nor de gaz adus de vant cam de la 10 metri. Cam pe la 9 si un sfert am plecat. Am depus plangere penala. Reactia fortelor de ordine a fost extraordinar de disproportionata", a mai spus un protestatar.

"Au aruncat grenade undeva la 10-15 metri de noi, in zona Mega Image. A fost dezastru. Mitocania lor. Doar am depus plangerea. Tusesc si acum, sotia mea la fel. Cu o ora inainte de gazare, au inceput sa retraga toate ambulantele care erau la pasaj. Totul se golise. Eu zic ca a fost premeditat, daca noi eram calmi. Puteau sa intervina, daca erau elemente negative", a declarat un alt manifestant.

Unui manifestant, fost medic stomatolog, i s-a deschis dosar penal pentru ultraj, iar acesta a venit sambata sa depuna plangere impotriva conducerii Jandarmeriei.

"Am fost dus la o sectie de politie, nu stiu la care, ca am facut lipotimie, am ametit, si dupa aceea am fost dus in procuratura, unde am spus ca ii dau in judecata pe sefii Jandarmeriei si pe chestia asta ca retaliere, ca lovitura preventiva, mi-au inscenat, mi-au facut un dosar penal pentru ultraj. Dosarul este ridicol. Au zis ca am lovit jandarmii cu picioarele si cu pumnii. Eu sunt un schiop, nu am fost la sala din liceu. Nici cand aveam 20 de ani nu as fi putut ajunge la scuturi si la castile lor. Daca loveam cu pumnii, aveam leziuni la maini. Eu am leziuni de tarare. Eu am pus mainile in fata, probabil au trucat imaginile, eram orbit complet. Trei jandarmi s-au jucat cu spray-urile cu mine. Cum sa ii lovesc? Am 70 de ani, erau 6 jandarmi, cum sa ii bat? Am depus o plangere, dar mi-am mai amintit niste chestii, m-au ajutat si tv sa mai identific niste persoane. Pe acel Paraschiv, in alb, si vreau sa il actionez si pe acela in judecata. Jadarmilor tineri care m-au batut ...nu ma concentrez pe ei ca au fost executanti, vina o poarta sefii Jandarmeriei. Ii dau in judecata pentru tentetiva de omor si pentru instigare la omor", a declarat Liciniu Miculeanu, medic pensionar.

"Eram in Piata in jurul orei 6, cand deja au inceput primele actiuni de gazare a civililor, am fost chiar in primul rand, langa jandarmi. Ei nu aveau cum sa ne auda pentru ca aveau casti in urechi, iar echipamentul lor de lupta dovedea clar ca sunt pregatiti pentru actiuni agresive pe care urmau sa le pregateasca si ei. Infiltrarea lor va fi dovedita de catre colegi. Sper ca Parchetul Militar sa faca dreptate in tata povestea asta si cei vinovati cu varf si indesat pentru ca noi nu ne-am prezentat cu nimic contondent", a declarat si Constantin Zamfirescu, actor.

Pana vineri seara, procurorii inregistrasera 238 de plangeri depuse de catre protestatari impotriva jandarmilor, acestia fiind acuzati ar fi intervenit intr-un mod abuziv la mitingul din 10 august.

Sursa : www.mediafax.ro