12 ian 2019 - Instante militare

Fost consilier prezidential, despre suspendarea achizitiei de corvete: Este un act de curaj acela de a sesiza Parchetul Militar

Fostul consilier prezidenţial pentru Afaceri strategice, Securitate şi Politică Externă Iulian Chifu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că demersul Ministerului Apărării de a suspenda achiziţia de corvete şi sesizarea Parchetului General reprezintă un act de curaj.

"Trebuie sa vedem toata componenta juridica si cea cu privire la acte cu privire la licitatie. Este o procedura care vine in mod natural in momentul in care exista suspiciuni sau in care exista capete de probe mai mult care ridica semne de intrebare in legatura cu modul in care s-a derulat o procedura de achizitie. Eu cred ca este un act de curaj acela de a sesiza Parchetul Militar, Justitia militara pentru a intrerupe o asemenea procedura pentru a preintampina ca malversatiuni de natura subterana - infractionala evident - sa se repercuteze asupra achizitiilor de armamente. Sau, daca vreti in mod foarte simplu: chiar daca alocam mai multi bani la Aparare - sau cu atat mai mult ca alocam mai multi bani la Aparare, luand de la alte domenii- este normal ca nimeni sa nu isi permita sa ia bani din aceste achizitii care trebuie facute cat mai corect si cat mai in beneficiul Armatei Romane pe caracteristicile pe care necesitatile sale le reclama", a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Chifu.

Fostul consilier prezidential arata ca gestul este unul de salutat. "Este un bun avertisment ca si in cazul achizitiilor ulterioare grija fata de derularea corecta (sa fie -n.r.) fara niciun fel de bavuri, fara interese personale sau de grup in asemenea achizitii, ci dirijand totul exclusiv pe criteriile pe care le solicita Armata Romana, pe necesitatile sale, pe nisele sale de achizitii pentru a apara si a descuraja orice tip de amenintare care ar veni pe aceasta zona", a completat Chifu.

Referitor la intensificarea prezentei Rusiei in Marea Neagra, despre care fostul ministrul al Apararii Nationale, Mihai Fifor, a facut referire de numeroase ori in mandatul sau, Iulian Chifu subliniaza ca Moscova e prezenta prin actiuni in Marea Neagra incepand din 2008.

"Chiar daca Georgia nu reprezenta niciun fel de amenintare totusi (n.r. - Rusia) a declansat acel razboi si a anexat de facto doua regiuni ale Georgiei: Abhazia si Osetia de Sud. Apoi, dupa anexarea Crimeii, Crimeea a fost supramilitarizata nu numai cu destinatia statele din regiune, membre ale NATO - capacitatea militara din Crimeea excede nevoii unui balans si a unei dominatii complete pe Marea Neagra si este destinat complet proiectiei fortei in estul Mediteranei si mai departe. Deci vorbim despre capabilitati extrem de puternice, exercitii pe care le-am vazut, toate cu blocarea porturilor statelor NATO in regiune, cu lovituri trase in Bosfor si Dardanele chiar direct din Crimeea. Deci aici o intarire majora a capabilitatilor ruse o vedem, motiv pentru care Romania trebuie sa isi intareasca apararea si pe aceasta dimensiune, este un avertisment asupra faptului ca partea sudica a flancului estic al NATO este vulnerabila si poate fi oricand o directie de agresiune rusa. De aceea trebuie sa ne pregatim, in primul rand la nivel teritorial, la nivelul coasteor si, evident, formula de aparare a apelor maritime vin in consecinta, si aici ar trebui sa avem capabilitatile necesare pentru a ne apara interesele si teritoriul", a conchis fostul consilier prezidential.

Ministerul Apararii Nationale a anuntat, vineri seara, ca a suspendat procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale si ca a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, ,,in temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii". Decizia a venit in conditiile in care Gabriel Les, anunta, la finalul anului 2018, ca termenul limita pentru luarea unei decizii privind achizitia corvetelor era 12 ianuarie.

Pe 20 noiembrie, fostul presedinte Traian Basescu l-a acuzat public, pe Facebook, pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, ca a vrut trucarea licitatiei pentru corvete. Fostul sef de stat arata ca, prin lege, Romania poate cumpara echipamente militare fara licitatie, insa ,,Daddy" a vrut o licitatie, pentru ca ,,singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitatie trucata". Traian Basescu transmitea ca la finalul licitatiei ajunsesera trei competitori, respectiv olandezii de la Damen, italienii de la Ficantieri si francezii de la Naval Grup. "Si un novice vede la o simpla citire a numelor competitorilor ca francezii de la Naval Grup, lideri mondiali in constructia de nave militare, sunt singurii care pot construi si echipa cele 4 corvete cu tehnica de lupta si tehnologie de ultima generatie produsa in industria de aparare franceza, perfect compatibila NATO, mai ales ca producator de armament Thales detine 34 la suta alaturi de statul francez care detine 62 la suta din actiunile Naval Grup", sustinea fostul presedinte.

Mihai Fifor, plecat intre timp de la portofoliul Apararii, a dezmintit informatiile vehiculate in spatiul public, potrivit carora si-ar fi dat demisia de la minister in urma unor presiuni pentru procedurile de achizitie din cadrul ministerului, catalogandu-le drept speculatii ieftine.

Pe 1 martie 2018, Ministerul Apararii Nationale anunta ca, prin Departamentul pentru armamente, a initiat procedura specifica de achizitie aferenta programului de inzestrare esential ,,Corveta multifunctionala", avand ca obiectiv atribuirea unui acord-cadru destinat achizitiei a patru corvete si a suportului logistic initial aferent acestora. "Procedura se deruleaza conform unui calendar estimat prezentat, intr-o prima forma, in cadrul documentatiei de atribuire publicata pe site-ul C.N. Romtehnica S.A. Dupa finalizarea etapei de calificare, comisia de evaluare, stabilita de Departamentul pentru armamente, a derulat cu fiecare candidat calificat runde succesive de dialog, care au avut ca obiectiv identificarea unei solutii tehnice si comerciale optime, care sa satisfaca necesitatile operationale ale Fortelor Navale Romane, urmarindu-se, totodata, mentinerea caracterului concurential al procedurii de achizitie", transmitea MApN la acea vreme.

Programul in valoare de 1,6 miliarde de euro (1,85 miliarde de dolari) trebuia sa acopere achizitionarea a patru corvete, precum si modernizarea sistemelor de lupta ale fregatelor Regina Maria si Regele Ferdinand.

Sursa : www.mediafax.ro