14 aug 2018 - Instante militare

Carmen Dan sustine ca Jandarmeria si-a coordonat toate interventiile in Piata sub supravegherea unui procuror militar/ Raspunsul dat de Parchetul Militar

Carmen Dan a declarat marţi, că nu are ce să îşi reproşeze în ceea ce priveşte intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august deoarece nu şi-a depăşit competenţele legale şi a precizat că afirmaţiile potrivit cărora ea ar fi constituit comitete sunt invenţii deoarece unii vor să scape de Guvern.

,,Imi doresc ca organele de ancheta sa-si faca treaba si sa stabileasca in ce mod ministrul si-a exercitat competentele, plecand de la ideea pe care am sustinut-o si sambata, ca nu mi-am depasit in niciun fel competentele legale, iar Jandarmeria si-a coordonat toate interventiile in Piata sub supravegherea unui procuror militar. Am spus sambata - sunt sefii misiunilor operative care au fost in Piata, este un intreg dispozitiv care s-a ocupat de coordonarea interventiei - totul sub supravegherea unui procuror militar. Nu am ce sa-mi reprosez, am facut tot ceea ce trebuia sa faca un ministru de Interne responsabil", a declarat ministrul Carmen Dan, la intrarea in sediul Ministerului de Interne.

In ceea ce priveste plangerile depuse pe numele ei privind interventia Jandarmeriei la protestele din 10 august, Carmen Dan a subliniat ca toate sunt inventii si ca sunt persoane care isi doresc ,,sa scape de Guvern".

,,Am auzit foarte multe inventii care nu pot fi numite stiri, despre faptul ca as fi constituit diverse celule, comitete. Eu cred ca sunt unii care-si doresc sa scape de ministru si de Guvern. Sa ramanem intr-o stare de normalitate", a mai spus ministrul.

Intrebata cum comenteaza faptul ca sunt multe plangeri impotriva jandarmilor care ar fi lovit protestatari pasnici, sursa citata a declarat ca vor fi demarate verificari: ,,Daca in urma verificarilor sau in urma sesizarilor vor reiesi astfel de aspecte, bineinteles, mai ales pentru ca sunt niste verificari in curs, bineinteles ca se vor lua masurile legale".

Reprezentant Parchet Militar: Niciun procuror nu s-a aflat la protestul din 10 august

Ionel Corbu, procurorul care se ocupa de dosarul privind violentele de la protestul din 10 august, a declarat ca niciun procuror militar nu s-a aflat, in acea zi, alaturi de jandarmi pentru a supraveghea interventia, asa cum a spus Carmen Dan, si ca Jandarmeria a cerut asistenta abia pe 11 august. ,,In dupa-amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Directiei de Jandarmi a Municipiului Bucuresti si s-a si raspuns in sensul ca acest demers de a desemna un procuror sa faca parte din centrul de comanda mobil excede competentelor si deontologiei profesionale. Va asigur ca nu, de la Parchetul Militar Bucuresti nu a fost niciun procuror care sa faca parte din centrul mobil de comanda inaintat. (...) Niciunul dintre colegii mei nu a fost mandat sa faca un astfel de demers, de a participa efectiv alaturi de jandarmi la monitorizarea misiunii care ar excede competentelor", a declarat prim procurorul Ionel Corbu, de la Parchetul Militar, structura care ancheteaza interventia jandarmilor la proteste.

Procurorul a mai spus ca participarea unui reprezentant al Parchetului Militar la astfel de manifestari nu este prevazuta din punct de vedere legal.

Pe de alta parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus ca la protestele din 10 august, unde au fost ranite peste 400 de persoane, a fost prezent un procuror militar care a supravegheat interventia jandarmilor.

,,Imi doresc ca organele de ancheta sa-si faca treaba si sa stabileasca in ce mod ministrul si-a exercitat competentele, plecand de la ideea pe care am sustinut-o si sambata, ca nu mi-am depasit in niciun fel competentele legale, iar Jandarmeria si-a coordonat toate interventiile in Piata sub supravegherea unuo procuror militar. Am spus sambata - sunt sefii misiunilor operative care au fost in Piata, Este un intreg dispozitiv care s-a ocupat de coordonarea interventiei - totul sub supravegherea unui procuror militar. Nu am ce sa-mi reprosez, am facut tot ceea ce trebuia sa faca un ministru de Interne responsabil", a declarat ministrul Carmen Dan, la intrarea in sediul Ministerului de Interne.

Sursa : www.mediafax.ro