25 nov 2022 - Curtea Constituţionala

Vot istoric in Franta: dreptul la avort intra in Constitutie

Proiectul de lege, prezentat de partidul La France Insoumis, a fost aprobat în Parlament cu 337 de voturi pentru şi doar 32 împotrivă.

Cu o mare majoritate, Parlamentul francez a votat in favoarea includerii dreptului la intreruperea voluntara a sarcinii (IVG) in Constitutie. Proiectul de lege, prezentat de stanga radicala a lui Les Insoumis, a fost aprobat cu 337 de voturi pentru si doar 32 impotriva. Textul a integrat cateva dintre cele 300 de amendamente prezentate de dreapta si extrema dreapta traditionala, cu speranta de a obtine urmatorul consens tot de la Senat, care este esential pentru aprobarea definitiva a reformei constitutionale, fara a recurge la un referendum popular.

,,Esteun vot istoric. Adunarea Nationala vorbeste lumii, Franta vorbeste lumii" a reactionat Mathilde Panot, lidera deputatilor Insoumis. Inainte de vot, Panot a sustinut ca este un text pentru a proteja avortul, asa cum s-a intamplat recent in Statele Unite si in unele tari europene.

Ministrul Justitiei, Eric Dupond-Moretti, a sustinut in mod deschis revizuirea constitutionala propusa ,,mai mult decat este necesar in aceste vremuri tulburi".

Interzicerea luptei cu tauri n-a trecut

Dupa vot, deputatii au trecut la examinarea unui al doilea proiect de lege, prezentat tot de Les Insousmis, in favoarea desfiintarii luptei cu tauri peste tot in Franta.

Fata de cel despre avort, impartasit de aproape intreaga clasa politica franceza, textul prezentat de Aymeric Caron nu are sanse mari sa fie aprobat de Adunarea Nationala. Majoritatea grupurilor parlamentare au decis, de asemenea, sa acorde deplina libertate de vot in aceasta problema.

Alte doua proiecte de lege aflate initial pe ordinea de zi au fost amanate: unul care solicita o comisie de ancheta pentru Uber si cealalt dedicat majorarii salariului minim la 1600 de euro net.

Sursa : www.mediafax.ro