03 mar 2020 - Curtea Constituţionala

Vladimir Putin vrea mentionarea lui Dumnezeu si interzicerea casatoriilor gay prin Constitutie

Vladimir Putin a depus, luni, amendamente, la Parlament, care interzic casatoriile intre persoane de acelasi sex in Constitutie. De asemenea, este introdusa in Constitutie mentiunea ,,credinta in Dumnezeu", iar casatoria este ,,intre un barbat si o femeie", potrivit vicepresedintelui institutiei Piotr Tolstoi.

Presedintele rus s-a raliat de mult timp opiniilor Bisericii Ortodoxe Ruse este un promotor al indepartarii Rusiei de valorile liberale. Luna trecuta, el a spus ca nu va legaliza casatoriile intre persoanele de acelasi sex, in perioada mandatului sau prezidential.

Putin a adaugat ca nu are prejudecati fata de persoanele gay, insa a precizat ca homosexualitate si fluiditatea de gen sunt contrare valorilor traditionale ruse.

O lege federala, semnata de Putin in anul 2013, considera deja o infractiune ,,promovarea publica a homosexualitatii". In prezent, doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii.

Inainte de acest act normativ, homosexualitatea in Rusia era oficial incriminata, prin lege, pana in 1993 si considerata boala mintala pana in 1999.

Pe 18 octombrie 2018, Romania a invalidat referendumul pentru familie, deoarece nu a atins pragul de participare de cel putin 30%. Referendumul a fost organizat la inceputul lunii octombrie 2018, si prevedea ca in Constitutie sa fie precizat ca ,,familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie", nu pe casatoria intre soti, cum este in prezent.

Sursa : www.mediafax.ro