24 mai 2023 - Curtea Constituţionala

USR si Forta Dreptei au contestat Legile Educatiei la Curtea Constitutionala

USR şi Forţa Dreptei au contestat la CCR noile legi ale Educaţiei. Au fost identificate mai multe prevederi neconstituţionale în ambele legi, cele mai grave fiind limitarea dreptului la învăţătură al copiilor şi încălcarea principiul egalităţii în drepturi, potrivit unui comunicat de presă.

,,In ceea ce priveste legea invatamantului preuniversitar, argumentele de neconstitutionalitate se refera la limitarea accesului la educatie in functie de varsta, posibilitatea de exmatriculare a elevilor si discriminarea in ceea ce priveste admiterea la liceu. USR a subliniat, de asemenea, posibile incalcari ale drepturilor la viata privata ale elevilor si profesorilor, in lipsa garantiilor legale privind folosirea inregistrarilor video in scoli", transmit cele doua formatiuni.

Potrivit sursei citate, in ceea ce priveste legea invatamantului superior, contestatia se refera la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studentii mai tineri de 30 de ani, incalcarea dreptului la invatatura, precum si la alte potentiale incalcari ale Constitutiei (art. 136 privind infiintarea de societati comerciale si art. 148 in cazul prevalentei dreptului Uniunii Europene fata de cel national).

In cazul ambelor legi, USR si Forta Dreptei au invocat incalcari privind principiul securitatii juridice, previzibilitatii si claritatii normelor deoarece contin inadvertente legislative.

,,USR a contestat la CCR noile legi ale Educatiei pentru ca discrimineaza. Discrimineaza intre elevii cu posibilitati materiale si cei saraci care nu pot face meditatii pentru admiterea paralela la liceu. Discrimineaza intre copiii care invata in scoli cu masa calda si cei care nu au acest noroc. Discrimineaza intre copiii care merg la scoli ce pot plati paza privata si copiii care merg la scoli nepazite", afirma senatorul USR Stefan Palarie.

Sursa : www.mediafax.ro