04 iul 2022 - Curtea Constituţionala

USR a sesizat Curtea Constitutionala pe legea avertizorilor de integritate

USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, lege care, în forma impusă de Coaliţia PSD-PNL-UDMR, „slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR”.

In sesizarea catre CCR, sunt invocate patru argumente de neconstitutionalitate, printre care incalcarea obligatiilor asumate in momentul aderarii la Uniunea Europeana si lipsa de claritate si predictibilitate a unor prevederi, informeaza USR.

USR considera ca legea avertizorilor de integritate, in forma adoptata de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii).

Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa in legislatia interna sa se diminueze nivelul de protectie acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protectia oferita persoanelor care vor sa sesizeze nereguli.

In ceea ce priveste lipsa de claritate, precizie si predictibilitate a legii adoptate zilele trecute, observatii si recomandari in acest sens a formulat si Consiliul Legislativ, doar ca ele au fost ignorate de partidele aflate la putere. De exemplu, legea nu prevede concret, explicit, clar si previzibil la art. 1 alin. (4) care dezvaluiri ale incalcarilor de norme nu intra sub incidenta legii avertizorilor.

,,In acest sens, in raport de prevederile art. 346 din TFUE, la care fac trimitere generic prevederile art. 1 alin. (4), rezulta ca nu pot face obiectul avertizarilor in interes public incalcari ale normelor in materie de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii nationale, care sunt considerate de stat ca fiind esentiale pentru securitatea nationala si, in mod special, care privesc armament, munitie si material de razboi. Neconstitutionalitatea textului deriva din faptul ca, este imposibil astfel pentru un avertizor sa cunoasca care sunt interesele pe care statul le considera, la un moment dat, esentiale pentru securitatea nationala sau cele privind dotarea de razboi. Un astfel de exemplu il constituie achizitionarea de fier vechi pe post de tehnica militara. Avand in fata textul de lege votat, este imposibil de stabilit daca se incadreaza sau nu, la un moment dat, in notiunea de chestiune esentiala pentru securitatea nationala, care nu va putea fi dezvaluita de un avertizor", argumenteaza USR in sesizarea depusa la CCR.

De asemenea, USR invoca incalcarea prevederilor art. 15 din Constitutia Romaniei, referitoare la teoria ,,dreptului castigat", dat fiind ca prin forma impusa de Coalitia PSD-PNL este diminuata protectia oferita avertizorilor de integritate sub nivelul actual, conferit de Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii.

Nu in ultimul rand, in sesizarea USR este invocata incalcarea principiului bicameralismului, in conditiile in care, in cadrul dezbaterilor din Camera Deputatilor, Coalitia PSD-PNL a adoptat ,,numeroase amendamente care au denaturat semnificativ consimtamantul exprimat de Senat cu privire la adoptarea respectivului act". Printre modificarile semnificative aduse de deputatii Coalitiei saraciei se numara eliminarea raportarilor anonime, scaderea pana la trei ori a amenzilor civile aplicabile pentru represalii la adresa avertizorilor si impunerea unui termen minim intre momentul raportarii si divulgarea publica.

Sursa : www.mediafax.ro