13 iun 2018 - Curtea Constituţionala

Tudorel Toader, critici la adresa lui Klaus Iohannis: Un profesor de fizica nu cunoaste notiuni constitutionale, dar presedintele are consilieri

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus miercuri că preşedintele Klaus Iohannis are consilieri care pot să-l sfătuiască privind respectarea deciziei CCR, subliniind că, aşa cum un profesor de fizică nu cunoaşte elemente de natură constituţională, nici el nu cunoaşte elemente de fizică.

,,Nu cred ca presedintele sau orice roman cu o abordare elementara are nevoie sa ii spuna ministrul Justitiei vedeti ca deciziile Curtii Constitutionale sunt definitive, sunt obligatorii, produc efectele, obligatii juridice, de la momentul publicarii in Monitorul Oficial. Admit ideea a faptului ca un profesor de fizica sa nu cunoasca notiuni de finete juridica de natura constitutionala, eu la randul meu, ca jurist, nu cunosc elemente de fizica, decat acelea cu am ramas din liceu. Dar presedintele are consilieri, ca de aia ii are, ca sa fie de specialitate si sa il consilieze cu promptitudine si in mod corect aupra efectelor pe care le produce decizia, asupra obligatiilor care ii revin din respectiva decizie si asupra riscurilor pe care le genereaza nerespectarea deciziei", a declarat Tudorel Toader la Antena3.

De asemenea, ministrul Justitiei a mai precizat ca statul de drept trebuie consolidat, nu ,,pus sub semnul intrebarii" si ca nu se poate ca o decizie sa fie respectata doar daca este favorabila.

,,Noi trebui sa consolidam statul de drept, si nu sa-l punem sub semnul intrebarii. Azi respectam o decizie ca ne convine, maine nu o respectam, ca nu ne convine, la fel cu o lege, la fel cu o ordonanta de Guvern. Pentru ca, daca cel de la varful piramidei statului de drept desconisdera instanta de contencios constitutional, atunci moralmente acelasi demnitar nu mai are nicio cadere sa ceara romanului sa respecte o lege. Eu am auzit o delcaratie a dansului, dar nu cred ca a vrut sa dea acest sens. Un jurnalist l-a intrebat: Dumneavoastra respectati Constitutia? El zis: sigur ca da, eu veghez la respectarea Constitutiei. Sigur intr-o interpretare riguroasa ai putea deduce ceea ce eu nu cred ca a gandit domnul presedinte, ca dansul vegheaza ca altii sa respecte Constitutia", a mai declarat Tudorel Toader.

Sursa : www.mediafax.ro