13 iun 2018 - Curtea Constituţionala

Toni Grebla: Legislatia nu permite ca o hotarare constitutionala sa fie supusa unui referendum

Fostul judecător constituţional, Toni Greblă, a spus, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis poate să organizeze un referendum după hotărârea CCR ce vizează revocarea Laurei Codruţa Kovesi, însă acest tip de consultare publică nu afectează „obligativitatea deciziilor Curţii”.

,,Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, iar legislatia Romaniei - si a tuturor tarilor Uniunii Europene - nu permite ca o hotarare judecatoreasca, o decizie a unei instante - inclusiv a celei constitutionale - sa fie supuse unui referendum. Sunt mai multe interdictii in legatura cu organizarea referendumurilor, inclusiv in ceea ce priveste regimul taxelor si impozitelor. (...) Decizia Curtii Constitutionale trebuie pusa in aplicare, iar presedintele este cel care ar trebui sa fie exemplu in ceea ce priveste executarea imediata a deciziilor tuturor instantelor judiciare si constitutionale din Romania. In acelasi timp, o dezbatere publica pe orice fel de problema poate fi lansata inclusiv de presedintele Romaniei, dar acestea sunt lucruri deosebite. Dezbaterea publica poate avea loc pe orice fel de problema care intereseaza societatea romaneasca, dar in niciun caz acest lucru nu afecteaza obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale. Presedintele are parghii pentru a influenta in bine viata sociala, economica si politica a tarii", a spus fostul judecator CCR, Toni Grebla, pentru MEDIAFAX.

Toni Grebla a mai dat si exemplul fostului presedinte Traian Basescu care, spune fostul judecator CCR, ca el nu si-a respectat atributiile prevazute in legea fundamentala.

,,Din pacate, in loc sa respecte atributiile prevazute in legea fundamentala, presedintele Traian Basescu a vrut sa fie presedinte jucator si am vazut cu totii ce a iesit din acest mandat. Iar acum, presedintele Iohannis nu si-a exercitat deloc rolul de presedinte mediator in societate si a ales o alta varianta a execritarii mandatului de presedinte si anume aceea de a se pozitiona ca lider politic al opozitiei la coalitia PSD-ALDE. Toata activitatea - cel putin din ultimii ani - a presedintelui Iohannis se manifesta ca cel care face opozitie coalitiei la guvernare, incalcandu-si atributiile de mediator si abandonand total ideea macar a unei aparente de impartialitate", a mai spus Toni Grebla.

Precizarile vin dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca este dispus sa puna, in cadrul unei dezbateri, mai multe intrebari care reies din motivarea CCR, precizand ca un referendum "poate sa fie la finalul unei astfel de dezbateri".

"Daca citim motivarea, se pune intrebarea care mai este statutul procurorilor in Romania. Mai sunt procurorii independenti sau sunt dusi procurorii mai degraba in subordinea ministrului Justitiei, decat sub autoritatea ministrului, asa cum scrie in Constitutie. Este o intrebare la care trebuie sa raspunda. O alta intrebare este de ce avem un ministru al Justitiei care decide si presedintele executa fara sa se tina seama de avizul CSM? Cum poate CSM sa-si indeplineasca rolul de garantare a independentei justitiei, daca CSM nici nu mai conteaza in procedura de demitere a unui procuror sef. Iata intrebari la care incet incet trebuie sa inceapa sa raspunda si unii si altii. Sunt dispus sa pun aceste intrebari intr-o dezbatere publica. Un referendum poate sa fie la finalul unei astfel de dezbateri. Poate este nevoie de o clarificare in Constitutie", a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Presedintele a mai precizat ca ,,poate trebuie sa gandim impreuna daca arhitectura statului este bine gandita" sau daca trebuie introduse noi mecanisme care sa garanteze ca nu ne indepartam de la valorile democratice.

"Poate e nevoie sa vedem ce persoane pot fi chemate la conducerea statului. Revenim la discutia din toamna lui 2016 si atunci lucrurile au fost interpretate in fel si chip. Care sunt pasii juridici urmeaza sa va lamuresc atunci cand impreuna cu juristii din Administratie ajungem la o concluzie. E vorba de o speta care cu siguranta va avea efecte asupra felului in care functioneaza statul in continuare. Nu putem face greseala sa aplicam mecanic niste lucruri, fiindca riscul este sa ne gasim intr-o forma fara fond. Noi nu avem nevoie de un stat care sa fie o forma fara fond, ci de un stat puternic si atunci trebuie sa gasim raspunsurile la aceste intrebari. Motivarea foarte ampla scrisa de CCR ne da cateva indicatii, ne ridica probleme. Nu putem face urmatorul pas pana nu clarificam ce anume ni se transmite in motivare", a mai declarat Klaus Iohannis.

Sursa : www.mediafax.ro