07 nov 2018 - Curtea Constituţionala

Toni Grebla, dupa decizia CCR: La Dragnea continua judecata. Cei judecati in apel au cale de atac

Secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, după decizia CCR privind completele de la ÎCCJ, că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, în cazul unor dosare definitive se poate ajunge la revizuire sau se poate formula o contestaţie în anulare.

,,Statul, prin institutiile sale, are obligatia sa respecte de indata deciziile instantelor de judecata si respectiv ale Curtii Constitutionale, astfel incat nici nu mai trebuie asteptata motivarea Curtii si Inalta Curte trebuie sa se conformeze. Dupa ce va aparea in Monitorul Oficial decizia Curtii, sunt caile prevazute de lege, revizuire, contestatie in anulare, nu pot sa dau acum o opinie general valabila, prin care cei care au fost judecati in apel de catre un complet de 5 judecatori format cu nerespectarea art.32 din Legea 304 au la indemana aceasta cale de atac pentru a reforma deciziile pentru ca nerespectarea compunerii completelor de judecata este sanctionata cu nulitatea absoluta", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, intrebat ce inseamna concret decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecatori de la ICCJ.

Grebla a adaugat ca se refera doar la dosarele ramase definitive. ,,Numai cele ramase definitive, pentru ca celelalte sunt in curs de solutionare si se va remedia aceasta deficienta in compunerea completelor si se va da o solutie finala pe un complet constituit conform legii", a aratat acesta.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile opozitiei ca decizia CCR l-ar putea ajuta pe presedintele PSD Liviu Dragnea, secretarul general al Guvernului a indicat ca ,,nu ai ce sa reformezi" in cazul liderului social-democrat.

,,Pai nu, pentru ca din cate stiu eu hotararea dlui Dragnea, daca va referiti la asta, nu e definitiva, asa incat nu ai ce sa reformezi acolo, ci continua judecata cu un complet constituit conform legii. Legea si deciziile Curtii Constitutionale se aplica <erga omnes>, nu unei anumite persoane. Sigur, poate sa profite si Ionescu, si Popescu, de aceasta lege, dar nu are nicio...V-am spus, din cate stiu eu dosarul dlui Dragnea este in faza de apel, e chiar la inceputul apelului si va fi judecat in continuare de un complet compus conform art.32 din Legea 304", a declarat, pentru MEDIAFAX, Toni Grebla.

Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat, miercuri, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa schimbe imediat, prin tragere la sorti, toti membrii completurilor de 5 judecatori, ca urmare a constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si ICCJ.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Controversele au inceput dupa ce a intrat in vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

La Inalta Curte, Colegiul de conducere a decis sa se aplice doar de la 1 ianuarie 2018, in timp ce Guvernul sustine ca nu este respectat forul legislativ si deciziile acestuia.

Sursa : www.mediafax.ro