22 oct 2020 - Curtea Constituţionala

Tariceanu, candidat din partea Pro Romania, dupa decizia CCR: Apropierea alegerilor ii determina pe unii sa ma scoata din joc

,,Se pare, insa, ca apropierea alegerilor ii determina pe unii sa gaseasca solutii pentru a ma scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frica. Am fost patru ani obiectul unei anchete penale a DNA si in final am avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sunt trecut prin aceste lucruri. Nu e prima data cand se intampla astfel de lucruri. Cei care cred ca in felul acesta voi deveni mai putin critic la adresa presedintelui si la adresa guvernului se insala", spune Calin Popescu Tariceanu.

El spune ca asteapta motivarea CCR.

,,Vom vedea care sunt prevederile, si in functie de aceasta parchetul va actiona sau nu", adauga Tariceanu.

El spune ca presedintele Senatului nu avea atributii de conducator, ci de reprezentant.

,,Comisia juridica nu a solicitat in vreun fel aceasta solicitare, iar procurorii au considerat ca eu am ffacut un abuz in functie. (...) Prin aceasta decizie a Curtii cred ca se creeaza un precedent foarte periculos. Eu respect deciziile Curtii, dar un principiul fundamental este nulitatea dreptului imperativ. Prin aceasta decizie, principiul nulitatii votului imperativ este incalcat. Oricare parlamentar va piutea sa fie anchetat de Parchet de ce a votast intr-un fel sau nu a votat", a explicat Calin Popescu Tariceanu.

in urma cu cateva zile si a anuntat ca va candida din partea Pro Romania. El a candidat si la Primaria Capitalei in septembrie 2020.

CCR respinge sesizarea lui Robert Cazanciuc referitor la un conflict constitutional intre Senat si Parchetul de pe langa ICCJ, referitor la ancheta care l-a vizat pe Calin Popescu Tariceanu, acuzat de procurori ca nu a dat curs unei solicitari ANI de vacantare a unui mandat de senator.

Vicepresedintele Senatului, Robert Cazanciuc, care are atributii de presedinte, a cerut, in 29 mai, Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict constitutional intre Parlament - Senat si PICCJ. Acesta spunea despre conflict ca s-a manifestat printr-o ,,ingerinta directa si neconstitutionala" a unei structuri a Ministerului Public in activitatea Parlamentului.

Ancheta a vizat modul in care Cristian Marciu, senator PSD de Giurgiu, a fost mentinut in functie cu toate ca, in anul 2015, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au declarat, definitiv, incompatibil dupa ce a avut afaceri cu institutii ale statului.

Tariceanu ar fi vizat de aceasta ancheta deoarece, in calitate de presedinte al Senatului, nu ar fi dat curs, in 2017, solicitarii Agentiei Nationale de Integritate de a-l elibera din functie de Marciu.

Sursa : www.mediafax.ro