10 sep 2019 - Curtea Constituţionala

Tariceanu anunta ca va sesiza CCR privind alegerea lui Melescanu la sefia Senatului: Acest lucru nu va ramane fara urmari

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că modul în care a fost ales Teodor Meleşcanu la şefia Senatului încalcă regulamentul de funcţionare a forului legislativ, fapt pentru care intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională în acest sens.

,,Constatam, cei din grupul ALDE ca aceasta alegere s-a facut cu incalcarea Regulamentului Senatului. Acest lucru nu va ramane fara urmari. Vom face sesizare la CCR", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, in plen, dupa ce a fost ales Teodor Melescanu la sefia Senatului.

Acesta a invocat un alt articol din Regulament potrivit caruia componenta Biroului permanent este aleasa dupa desemnarea presedintelui Senatului, fapt pentru care i-a invitat pe colegii senatori sa voteze, in plenul de miercuri propunerile Biroului prmanent.

,,Prevederile articolului 25 alineatul 1 care spune clar ca propunerile pentru configuratia Biroului permanent se propun dupa alegerea sefiei Senatului. Ca atare va invit sa votam maine si sa facem propunerile pentru a da votul pentru structura Biroului permanent", a conchis Tariceanu.

Liderul senatorilor ALDE Calin Popescu Tariceanu a spus anterior ca, regulamentul prevede ca fiecare grup parlamentar sa propuna o persoana pentru sefia Senatului, neputand fi doua propuneri de la acelasi grup, cum a fost senatorul ALDE Teodor Melescanu si senatorul ALDE Ion Popa.

Regulamentul Senatului prevede la articolul 23 urmatoarele: ,,(1) Presedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere.

(2) Este declarat ales presedinte al Senatului candidatul care a intrunit, la primul tur de scrutin, votul majoritatii senatorilor prezenti.

(3) Daca niciun candidat nu a intrunit numarul de voturi necesar se organizeaza noi tururi de scrutin, la care participa primii 2 candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi sau, dupa caz, toti candidatii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat si toti candidatii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un numar egal de voturi. Este declarat ales presedinte al Senatului candidatul care a obtinut votul majoritatii senatorilor prezenti.

(4) Constatarea rezultatelor votului si intocmirea procesului-verbal se fac de catre o comisie constituita din cate un reprezentant al fiecarui grup parlamentar".

Senatorul ALDE Teodor Melescanu, propus de PSD, a fost ales presedinte al Senatului, obtinand in turul al doilea, cu 73 de voturi. Alina Gorghiu a avut 59 de voturi pentru, iar doua voturi au fost nule.

Odata cu iesirea ALDE de la guvernare, Tariceanu a demisionat din functia de presedinte al Senatului, in prima zi a sesiunii parlamentare de toamna.

Sursa : www.mediafax.ro