13 ian 2021 - Curtea Constituţionala

Surse. CCR: Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este constitutionala

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Judecatorii CCR au respins obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nrt.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare, obiectie formulata de Guvernul Romaniei.

,,Legea e constitutionala. Aceasta lege nu reglementeaza cresterea pensiilor, ci doar asigurarea fondurilor bugetare", au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Principala modificare adusa de parlamentari proiectului Guvernului a fost revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%, la propunerea PSD.

Florin Citu, ministru de Finante la acea vreme, anunta ca PNL va ataca la CCR legea.

"Ceea ce se intampla astazi in Parlamentul Romaniei este act de agresiune la stabilitatea economiei Romaniei. Toti se uita si vad cum o grupare vrea sa arunce tara in aer. Ne vom opune si le garantam romanilor ca nu vom arunca Romania in aer", afirma Florin Citu.

Cea mai importanta modificare se refera la abrogarea articolului care prevedea cresterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie 2020.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unitatilor administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, in timp ce pentru municipiile resedinta de judet se aloca suplimentar 500 de milioane de lei, urmand sa fie repartizati in mod egal indiferent de culoarea politica a administratiei locale.

Ludovic Orban spunea ca bugetul ,,nu isi mai poate permite nicio crestere a cheltuielilor in momentul de fata" si a facut apel la toate partidele politice sa nu sprijine in Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetara.

Sursa : www.mediafax.ro