19 feb 2021 - Curtea Constituţionala

Studentii cer Avocatului Poporului sa atace eliminarea transportului feroviar gratuit la CCR

Studenţii vor să sesizeze Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanţa de urgenţă care prevede eliminarea transportului feroviar gratuit pentru studenţi şi consideră că aceasta este neconstituţională, pe motiv că nu conţine contextul generat de urgenţa luării acestei măsuri.

Liga Studentilor (LS Iasi) critica Guvernul pentru adoptarea ordonantei de urgenta (OUG) care prevede eliminarea transportului feroviar gratuit pentru studenti si considera ca aceasta este neconstitutionala, studentii urmand sa sesizeze Avocatul Poporului in vederea atacarii actului la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dupa publicarea in Monitorul Oficial.

,,Critica de neconstitutionalitate se intemeiaza pe incalcarea art. 32, 49, 53 si 115 din Constitutia Romaniei: lipsa urgentei si a fundamentarii ordonantei, incalcarea dreptului la educatie si a obligatiei pozitive a statului de a asigura protectia sociala a tinerilor si limitarea drepturilor printr-o ordonanta si nu prin lege", transmite Liga Studentilor din Iasi.

Studentii ieseni arata ca Ordonanta incalca prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutie, conform carora Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.

,,Nota de fundamentare nu contine nicio justificare a necesitatii eliminarii gratuitatii si inlocuirea ei cu o reducere de 50% si o limitare la varsta de 26 de ani, ba chiar sustine contrariul: ca in contextul generat de starea de urgenta si starea de alerta <sunt necesare masuri suplimentare de protectie pentru studenti>. Eliminarea acestor beneficii pentru studenti prin OUG nu doar ca nu reprezinta o situatie exceptionala care nu poate fi amanata in sensul textului Constitutiei si al jurisprudentei constitutionale, dar constituie si o incalcare a prevederilor art. 53, limitarea drepturilor putandu-se realiza numai prin putere de lege, de catre Parlament", se mai arata in comunicatul LS Iasi.

Studentii ieseni sustin ca ordonanta incalca art. 32 si 49 - care garanteaza dreptul si obligatia statului de a sprijini tinerii, precum si decizia nr. 657/2019 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) care statuteaza ca subventiile pentru transportul tinerilor scolarizati intr-o institutie de invatamant constituie ,,o forma de protectie sociala a copiilor si a tinerilor stabilita prin lege", instituita in scopul de a asigura dreptul la invatatura al acestora si ca beficiile pentru transport au menirea sa dea substanta dreptului constitutional la educatie, respectiv obligatiilor pozitive asumate de stat pentru garantarea dreptului la invatatura si a regimului special de protectie a copiilor si a tinerilor. De asemenea, ei considera ca limita de varsta impusa, care exista si anterior anului 2017, anume cea de 26 de ani, este complet arbitrara, fiind atat in neconcordanta cu art. 49 din Constitutie, cat si cu prevederile Legii Tinerilor nr. 350/2006.

,,Promisiunile din campania electorala legate de eliminarea sporurilor, a pensiilor speciale nejustificate si a altor cheltuieli bugetare legate de risipa banului public au fost uitate. Singura si marea problema a guvernantilor a ramas gratuitatea de care se bucura studentii la transportul feroviar, acestia considerand ca prin eliminarea ei ,,urgenta", mai exact a sumei de 100 de milioane de lei - echivalentul a 0,01% din PIB, este <salvata> economia, in loc sa fie vazuta ca o investitie in educatie, atat de necesara in contextul actual generat de starea de urgenta si cea de alerta. Vom sesiza Avocatul Poporului in vederea atacarii ordonantei la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) pentru a opri aceasta greseala a guvernului prin care vor fi afectati nu doar studentii, dar si sistemul de invatamant superior romanesc in ansamblul sau. Cum accesul Ligii Studentilor din Iasi la intalnirile cu reprezentantii guvernamentali a fost in mod intentionat blocat, facem uz de alte mijloace pentru a apara drepturile studentilor, declara Maria-Alexandra Drutu, liderul LS Iasi.

Sursa : www.mediafax.ro