05 iul 2021 - Curtea Constituţionala

Stelian Ion, dupa decizia CCR privind Avocatul Poporului: ,,O clarificare a legislatiei este necesara"

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, sustine ca este nevoie de o clarificare a legislatiei dupa decizia CCR privind Avocatul Poporului. Chestiunea va fi discutata in coalitie, a precizat demnitarul.

Declaratiile au fost facute luni, in cadrul unei conferinte de presa.

,,Aceasta chestiune se va discuta in coalitie, dar orice clarificare a legislatiei este binevenita si pana la urma nu este optionala. Indiferent daca plac sau nu deciziile curtii, trebuie respectate si o clarificare a legislatiei este necesara", a declarat ministrul Justitiei.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat, luni, motivarea in cazul Avocatului Poporului, dupa ce, saptamana trecuta, magistratii au decis ca revocarea lui Renate Weber a fost neconstitutionala. Weber se poate intoarce la lucru.

CCR a retinut ca legea care reglementeaza revocarea, ca modalitate de incetare a unui mandat, trebuie sa stabileasca cu certitudine cazurile in care intervine aceasta sanctiune, mentionand expres ipotezele obiective, determinate sau determinabile, care pot declansa procedura de revocare (de exemplu, incidenta raspunderii penale sau a raspunderii disciplinare).

De asemenea, legea trebuie sa prevada procedura in cadrul careia se analizeaza cererea de revocare si dupa a carei parcurgere organul competent poate dispune revocarea. Aceasta trebuie sa prevada titularul dreptului de a cere revocarea, organul competent sa cerceteze faptele imputate si vinovatia persoanei a carei revocare se cere sau garantiile exercitarii dreptului la apararea a acesteia (incunostintarea persoanei a carei revocare se cere, audierea sa publica inainte de revocare, posibilitatea de a propune probe in apararea sa, termenele procedurale etc.). Nu in ultimul rand, legea trebuie sa reglementeze dreptul la recurs in fata unei instante independente si impartiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta masura revocarii, in conditiile art.21 din Constitutie referitor la liberul acces la justitie.

Pentru a-si putea exercita atributia de control al legalitatii si temeiniciei masurii revocarii, instanta trebuie sa cunoasca ratiunile pentru care a fost dispusa revocarea, iar aceasta motivare trebuie sa fie intrinseca actului de revocare.

Obligatia autoritatii emitente de a motiva actul constituie o garantie contra arbitrariului si se impune cu precadere in cazul unui atare act prin care, dispunandu-se incetarea unui mandat in curs, se suprima drepturi sau situatii juridice individuale.

Sursa : www.mediafax.ro