25 nov 2021 - Curtea Constituţionala

Sesizarea privind revocarea Ancai Dragu va fi dezbatuta pe 16 decembrie de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a decis ca termenul de judecata a sesizarii cu privire la Hotararea Senatului nr.131/2021 pentru revocarea din functia de presedinte al Senatului a Ancai Dragu sa fie 16 decembrie.

USR a atacat la Curtea Constitutionala hotararea de revocare a Ancai Dragu din functia de presedinte al Senatului. Liderii USR afirma ca au fost incalcate prevederi ale Constitutiei, Regulamentul Senatului si decizii anterioare ale CCR.

,,Din nou, dupa ani de lupta impotriva PSD, acum suntem nevoiti sa ne aparam institutiile democratiei romane de asaltul hotilor si incompetentilor. Coalitia hotiei PSD-PNL a fost dispusa sa treaca peste constitutie si legi, totul pentru a-i asigura o sinecura lui Florin Citu", potrivit unui comunicat de presa, transmis miercuri.

Liderul de grup al senatorilor USR, Radu Mihail afirma ca nu poate fi schimbata arhitectura constitutionala ,,in functie de aliante politice conjuncturale".

,,Revocarea presedintelui Senatului inainte de expirarea mandatului nu poate fi realizata in conformitate cu Constitutia republicata si cu jurisprudenta Curtii Constitutionale, decat la initiativa exclusiva a grupului parlamentar care a sustinut candidatura si numai pentru abateri grave in exercitarea functiei. Schimbarea ulterioara a configuratiei politice nu poate constitui un temei constitutional al revocarii presedintelui unei Camere parlamentare, deoarece o asemenea configuratie politica nu rezulta din alegeri in conditiile art. 64 alin. (5), in conformitate cu art. 63 alin. (3) si cu art. 36 si 37 din Constitutie, raportate la art. 2 si art. 8 din Legea fundamentala, ci constituie o majoritate parlamentara creata in afara criteriilor politice rezultate din vot", se mentioneaza in sesizarea adresata CCR.

Potrivit acesteia, revocarea trebuie sa cuprinda criterii stricte, sa nu se realizeze in mod ,,arbitrar si aleatoriu", ci cu respectarea dreptului la aparare al persoanei in cauza si cu respectarea echilibrului intre principiul majoritatii parlamentare si principiul configuratiei politice.

,,Spiritul Constitutiei Romaniei inclina in sensul existentei unor garantii speciale impotriva demiterii nejustificate (art. 64 din Constitutia Romaniei prevede ca presedintele Senatului se alege pe durata mandatului Camerei). In plus, ar trebui sa existe o procedura de contestare a deciziei de revocare (CCR retine ca: ,,statutul presedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalti membri ai Biroului permanent, implica un plus de exigenta in reglementarea revocarii acestuia inainte de expirarea mandatului"). Nu in ultimul rand, mandatul si durata mandatului Presedintelui Senatului sunt de natura constitutionala si orice suprimare arbitrara a acestuia contravine art. 2 alin. (2) din Constitutia Romaniei, care stipuleaza ca niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Mai mult, jurisprudenta Curtii Constitutionala ofere argumente in sensul ca Parlamentul nu poate suprima durata unui mandat care este de rang constitutional (Decizia nr. 58/2021). In considerarea tuturor argumentelor expuse, va solicitam respectuos admiterea prezentei sesizari de neconstitutionalitate cu privire la Hotararea Senatului nr. 131 din 23 noiembrie 2021 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1116 din 23 noiembrie 2021", cer liderii USR.

Anca Dragu a fost revocata, marti, din functia de presedinte al Senatului. Noul presedinte este liderul PNL, Florin Citu, care a fost ales cu 82 de voturi.

Sursa : www.mediafax.ro