Sesizarea privind legea privind administrarea porturilor este judecata de CCR pe 15 februarie
Judecătorii CCR vor judeca pe 15 februarie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile.
Sesizare de neconstitutionalitate a fost facuta de Klaus Iohannis ,,asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 160/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor si a cailor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval apartinand domeniului public, precum si desfasurarea activitatilor de transport naval in porturi si pe caile navigabile interioare, precum si pentru completarea art. 25 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996."
Prin cererea de reexaminare, presedintele Romaniei a subliniat ca ,,in cuprinsul dispozitiilor supuse reexaminarii se foloseste o terminologie neclara in privinta domeniilor de studii si, avand in vedere importanta, rolul si atributiile membrilor organelor de conducere ale administratiilor portuare, a sustinut necesitatea mentionarii exprese a nivelului de studii solicitat in cadrul conditiilor de selectie. Totodata, prin cererea de reexaminare, presedintele Romaniei a aratat impactul pe care noile conditii si diminuarea unor cerinte - inclusiv eliminarea conditiei ca experienta profesionala de 5 ani sa fie in cadrul autoritatilor administratiei publice centrale sau locale ori a institutiilor publice, precum si a conditiei ca respectivele competente profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experienta, indeplinind atributii de conducere, reglementare sau control sa fie in domeniul naval, conditii prevazute in prezent de art. 42 alin. (4) lit. b) din O.G. nr. 22/1999 - il pot avea in privinta componentei si selectiei membrilor organelor de conducere ale administratiilor portuare si a solicitat reevaluarea acestora."
Presedintele Romaniei a oferit explicatii despre modificarile vizate de sesizare.
,,In forma transmisa la promulgare dupa reexaminare, pct. 21 nou introdus prin art. I, pct. 1 din legea de aprobare va avea urmatorul cuprins: ,,21 . La articolul 42 alineatul (4), literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: <>". O asemenea modificare a numarului minim de ani de experienta in administrarea sau managementul unor entitati, persoane juridice care desfasoara activitati specifice sectorului transport, logistic, administrarea infrastructurii de transport este una fara legatura cu aspectele solicitate in cererea de reexaminare si, in consecinta, realizata cu depasirea limitelor reexaminarii. In esenta, redeschiderea procedurii legislative a reprezentat pentru Senat, in calitate de prima camera sesizata, prilejul de a adopta o solutie legislativa ce este diametral opusa aspectelor semnalate de Presedintele Romaniei in cererea de reexaminare. Acest aspect contravine flagrant celor statuate prin jurisprudenta Curtii Constitutionale, care a descris posibilitatile pe care le are la dispozitie Parlamentul cu privire la cererea de reexaminare, respectiv: admiterea, admiterea in parte sau respingerea (Decizia nr. 526/2018)", a explicat seful statului.
Sesizarea a fost trimisa vineri la Curtea Constitutionala.
Sursa : www.mediafax.ro