24 sep 2018 - Curtea Constituţionala

Sesizarea lui Iohannis privind modificarea Legii care sanctioneaza faptele de coruptie, pe masa CCR

CCR va dezbate, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, şeful statului motivând că modificările dau posibilitatea de a obţine foloase materiale, fapte care sunt scoase din sfera ilicitului penal.

"Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea art.12 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, obiectie formulata Presedintele Romaniei", potrivit ordinii de zi a sedintei de marti a CCR, publicata pe site-ul institutiei.

Pe 26 iulie, presedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, conform unui anunt al Administratiei Prezidentiale.

"Prin modul in care a fost dezbatuta si adoptata, precum si prin continutul normativ, Legea pentru modificarea si completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 11 alin. (1), ale art. 61 alin. (2), precum si pe cele ale art. 66 alin. (2) si alin. (3) din Constitutie", se arata in solicitarea presedintelui Klaus Iohannis.

Seful statului sustine, printre altele, ca legea a fost dezbatuta si adoptata de Camera Deputatilor, cu incalcarea prevederilor art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 66 alin. (2) si (3) din Constitutie, in cadrul unei sesiuni extraordinare, convocata prin Decizia nr. 5 din 27 iunie 2018 pentru perioada 2 - 19 iulie.

"Sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor nu a fost legal intrunita. Inscrierea acestei legi pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputatilor s-a facut prin incalcarea dispozitiilor constitutionale ale art. 66 alin. (2); totodata, Legea pentru modificarea si completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie nu se regaseste in cuprinsul Deciziei nr. 5/2018 de convocare a Camerei Deputatilor in sesiune extraordinara", sunt motivele invocate de Iohannis.

Potrivit sursei citate, "Legea supusa controlului de constitutionalitate modifica si completeaza articolul 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, dupa cum urmeaza: la articolul 12, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: la art. 12 - (1) Sunt pedepsite cu inchisoarea de la unu la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite. La articolul 12, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins: ,,(2) In sensul prezentei legi, operatiunile financiare constau in operatiuni care antreneaza circulatia de capital, operatiuni de banca, de schimb valutar sau de credit, operatiuni de plasament, in burse, in asigurari, in plasament mutual ori privitor la conturile bancare si cele asimilate acestora, tranzactii comerciale interne si internationale. Pentru a fi efectuate ca acte de comert, operatiunile financiare trebuie sa constituie o actiune de intermediere in circulatia bunurilor facuta in mod organizat si sistematic, in scopul obtinerii de profit."

Acesta mai argumenteaza ca prin modificarile realizate de legea supusa controlului de constitutionalitate se consacra insa posibilitatea de a obtine foloase nemateriale, care pot imbraca diverse forme si prin aceasta, urmare a noii reglementari, sunt scoase din sfera ilicitului penal, in mod nejustificat, multiple activitati (mentionam cu titlu de exemplu, oferirea unui titlu sau a unei distinctii, avansarea in cariera, oferirea unui loc eligibil pe liste de candidaturi ale unui partid in cazul unor alegeri locale sau parlamentare etc.).

"Modificarea art. 12 alin. (1) in sensul precizarii scopului obtinerii folosului <doar pentru sine> incalca art. 18 lit. b) din Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei, adoptata la New York la 31 octombrie 2003, ratificata de Statul roman prin Legea nr. 365/2004. Potrivit acestor dispozitii, <fiecare stat parte adopta masurile legislative si alte masuri care se dovedesc a fi necesare pentru atribuirea caracterului de infractiune, in cazul in care actele au fost savarsite cu intentie (...) b) faptei unui agent public sau a unei alte persoane de a solicita ori de a accepta, direct sau indirect, un folos necuvenit pentru sine sau pentru o alta persoana cu scopul de a abuza de influenta sa reala ori presupusa, in vederea obtinerii unui folos necuvenit de la o autoritate administrativa sau de la o autoritate publica a statului parte>. Prin aceasta, apreciem ca sunt incalcate prevederile art. 11 alin. (1) din Constitutie, potrivit carora <Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte>", mai arata Klaus Iohannis.

In sesizarea presedintelui se face trimite si la stenograma sedintei plenului Camerei Deputatilor, care denota faptul ca proiectul de lege nu se afla pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare.

Pe 4 iulie Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege initiat de deputatul PSD Catalin Radulescu, care prevede ca anumite fapte de coruptie se pedepsesc doar daca sunt savarsite in scopul obtinerii "pentru sine" nu si pentru altul si doar daca bunurile si foloasele sunt exclusiv "materiale".

Sursa : www.mediafax.ro