09 oct 2019 - Curtea Constituţionala

Sapte membri CSM cer plenului si Liei Savonea sa sesizeze CCR, dupa inregistrarea audio cu Viorica Dancila care s-a scurs in presa

Şapte membri ai CSM anunţă, miercuri, într-un comunicat, că solicită plenului CSM şi preşedintelui Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituţională, după înregistrările apărute în presă cu Viorica Dăncilă, care le-ar fi vorbit colegilor de partid despre miza justiţiei în rămânerea la guvernare.

"Subsemnatii, membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicitam de urgenta:

1. Apararea independentei Autoritatii judecatoresti si

2. Sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala intre prim-ministrul Romaniei, doamna Dancila Viorica Vasilica, pe de-o parte, si Autoritatea judecatoreasca prin Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de alta parte", se arata in comunicatul de presa al celor sapte membri CSM, intrat in posesia MEDIAFAX.

Cei sapte membri CSM arata ca, pe 8 octombrie 2019, la o sedinta a parlamentarilor Partidului Social Democrat, Viorica Dancila ar fi afirmat, intre altele ca miza ramanerii la guvernare a PSD "nu este neaparat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de sectia speciala, de numirea procurorilor. Sper ca nu vreti sa ne intoarcem... si multi din aceasta sala stiu la ce m-am referit."

"1. In primul rand, prin afirmatia ca mentinerea la guvernare a unui partid politic si ramanerea in fiinta a Guvernului Romaniei au ca miza - chiar mai mare decat inalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), sectia speciala si numirea procurorilor, doamna prim-ministru si presedinte al Partidului Social Democrat stirbeste in mod grav independenta autoritatii judecatoresti, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv infaptuirea justitiei sa se faca in mod liber, avand ca unic temei legea, de catre magistrati independenti si fara a depinde in vreun fel de un anume guvern in functiune sau de un anume partid care sa formeze majoritatea parlamentara care il sustine. Reamintim ca principiul separatiei puterilor in stat, consacrat de art. 1 alin. 4 din Constitutia Romaniei, este o valoare democratica fundamentala, iar declaratiile doamnei Viorica Dancila ii afecteaza substanta intr-un mod inacceptabil. De asemenea, numirea procurorilor in general si numirea procurorilor SIIJ in special ar trebui sa se faca fara vreo conditionare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru", potrivit sursei citate.

Membrii CSM transmit ca, desi toate organismele internationale care au fost chemate sa se pronunte asupra modificarilor legislative din domeniul justitiei au statuat public necesitatea unor procese de numire la varful parchetelor bazate pe proceduri transparente si echitabile, care sa promoveze meritocratia, discursul Vioricai Dancila, in calitate de prim-ministru si presedinte al unui partid politic, demonstreaza "o cu totul alta abordare, inclusiv prin crearea unei conditionari intre numirile in functiile de conducere la parchete si factorul politic".

Cei sapte arata ca discursul premierului pare ca vine in contradictie si cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificarile aduse legilor justitiei si "starneste ingrijorari extreme cu privire la intentia de a subordona politic justitia".

"Referirea la "Sectia Speciala" (respectiv Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie) ca fiind miza a ramanerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmanta, mai ales in contextul retragerii unor cai de atac de catre fostul conducator al acestei sectii in dosare vizand membri ai aceluiasi partid.Aceste afirmatii pot fi intelese in mod rezonabil in sensul ca preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate in cauza de catre doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dancila si a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare si modul de numire a magistratilor de rang inalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separatiei puterilor in stat si a independentei Autoritatii judecatoresti, astfel incat o reactie prompta a Consiliului Superior al Magistraturii, in virtutea rolului sau fundamental de garant al independentei justitiei, se impune cu necesitate", mai transmit cei sapte membri CSM, in comunicatul de presa.

Prin urmare, acestia solicita Plenului Consiliului Superior al Magistraturii sa isi manifeste rolul sau fundamental, aparand independenta Autoritatii judecatoresti fata de aceste "afirmatii extrem de grave".

"2. Acelasi discurs al doamnei prim-ministru Dancila Viorica Vasilica demonstreaza ca Guvernul Romaniei pe care domnia sa il conduce si-a arogat competenta constitutionala a:

A. Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a celorlalte instante prin referirea la o relatie de interdependenta intre ramanerea in fiinta a guvernului condus de doamna premier Vasilica Viorica Dancila si dosarele instrumentate de instante in sensul intelegerii modului de instrumentare a acestora ca miza mult mai mare si decat demnitatea de prim-ministru.

Potrivit art. 126 alin. 1 din Constitutia Romaniei, justitia se infaptuieste prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante. Numai acestea au competenta de a instrumenta dosarele judiciare, legea suprema neacordand nicio competenta primului ministru prin care sa poata influenta cursul solutionarii dosarelor. Instrumentarea acestora se realizeaza de judecatori independenti, avand ca unic temei legea si niciun guvern, niciun partid politic si niciun prim-ministru nu poate interfera in vreun mod in infaptuirea justitiei.

B. Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Public", potrivit sursei citate.

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii reamintesc ca doar CSM are indrituirea de a numi procurorii la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

"Conditionarea publica a numirii in aceste functii de ramanerea partidului doamnei premier la guvernare si de respingerea unei motiuni de cenzura demonstreaza ca puterea executiva si-a arogat competenta Consiliului Superior al Magistraturii dezvoltata infraconstitutional in legea pentru organizarea judecatoreasca. Numirea acestor procurori la SIIJ nu ar trebui sa fie conditionata de niciun premier, partid sau guvern, de aceea expunerea doamnei Vasilica Viorica Dancila este de-a dreptul ingrijoratoare. Curtea Constitutionala a retinut in rezolvarea unor conflicte ca declaratiile unor persoane detinand functii importante in stat pot fi analizate in procedura prevazuta de art. 146 lit. d din Constitutia Romaniei 2", se mai arata in comunicatul de presa intrat in posesia MEDIAFAX.

Cei sapte apreciaza ca, prin astfel de declaratii, premierul a arogat Guvernului pe care il conduce competente constitutionale apartinand exclusiv autoritatii judecatoresti.

"Intrucat Plenul Consiliului nu are competenta sesizarii Curtii Constitutionale, aceasta prerogativa avand-o presedintele CSM, va solicitam de urgenta, Doamna Presedinte, sa o exercitati pentru restabilirea competentelor fundamentale ale Autoritatii judecatoresti", conchid cei sapte membri CSM.

Semnatarii scrisorii sunt: judecatorul Andrea Annamaria Chis, procurorul Tatiana Toader, judecatorul Mihai Andrei Balan, procurorul Florin Deac, judecatorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Mihai Cristian Ban si procurorul Nicolae Andrei Solomon.

Cei sapte sunt aceiasi care au boicotat, in vara, patru sedinte ale plenului CSM care aveau pe ordinea de zi subiecte privind Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), printre care si validarea Adinei Florea la sedia SIIJ, pana la traducerea raportului Comisiei de la Venetia si a rapoartelor GRECO. Plenul CSM nu a reusit nici acum validarea Adinei Florea la conducerea Sectiei.

Solicitarea celor sapte membri de sesizare a Curtii Constitutionale vine dupa ce Newsweek Romania a publicat o inregistrare audio, atribuita unei sedinte a Vioricai Dancila cu parlamentarii PSD, in care premierul le-ar fi vorbit colegilor de partid despre miza justitiei in ramanerea la guvernare.

Sursa : www.mediafax.ro