Revolta contabililor din Romania. CECAR respinge ideile propuse de Parlament de modificare a functionarii profesiei
30.000 de de contabili, membri CECCAR – Corpul experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din Români – resping amendamentele aduse de Parlament pentru modificarea modului de funcţionare a profesiei de contabil, transmit reprezentanţii instituţiei.
La o sedinta de luni, reprezentantii expertilor contabili au dezbatut si votat pozitia membrilor CECCAR legata de amenda-mentele la proiectul de lege care vizeaza reor-ganizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, scrie Ziarul Financiar.
Printre ideile respinse se afla: ,,restran-gerea nejustificata a competentelor expertilor conta-bili judiciari in materie de expertiza contabila judiciara care vizeaza si aspecte fis-cale"; ,,Modificarea sistemului actual de organizare si conducere"; ,,Institui-rea unui sistem de supraveghere suplimentara care in fapt, asa cum este definit in amenda-mente, este un sistem de control si subor-donare"; reor-ganizarea si divizarea patrimoniului la nivel teritorial prin acordarea de personalitate juridica filialelor." La lucrarile Conferintei Nationale CECCAR au fost invitati sa participe Minis-trul Finantelor si parlamentari, membrii Comisiei de buget, finante si banci din Ca-mera Deputatilor. Au dat curs invitatiei doar doi parlamentari.
CECCAR a mai reclamat, intr-o informare anterioara, pierderea independen-tei profesiei si natonalizarea in fapt a patrimo-niului membrilor prin preluarea controlului de catre stat, printr-o autoritate publica din subordinea Ministerului Finantelor.
,,Fara o consultare reala cu cei care practica aceasta profesie, cu o rapiditate greu de inteles, este reactivata si deturnata de la scopul initial o initiativa inregistrata la Camera Deputatilor, un proiect care ,,a zacut in adormire" aproape 4 ani la Comisia pentru buget, finante. Precizam ca forma initiala a proiectului de lege continea strict articole in concordanta cu necesitatile profesiei, pentru a servi mai bine interesul public."
Noile amendamente, adauga reprezentantii institutiei, depuse sub protectia anonimatului de catre parlamentari PSD si PNL, propun modificari ce pot avea un caracter abuziv si neconstitutional.
Sursa : www.mediafax.ro