31 mar 2021 - Curtea Constituţionala

Protestele anti-masca. Bode: ,,Dreptul la libera exprimare este garantat prin Constitutie. Intre protestatari sunt instigatori"

Dreptul la liberă exprimare este garantat prin constituţie. Din păcate, acest drept a fost înţeles greşit de către o minoritate, o minoritate care a ales să se exprime violent, a declarat miercuri ministrul de Interne Lucian Bode, care a oferit şi un bilanţ al protestelor anti-restricţii.

Intre protestatari sunt si foarte multi instigatori, considera Bode.

Duminica au fost putin peste 4.000 de protestatari, in seara zilei de luni au fost 76 de manifestatii in 38 de judete si Bucuresti, cu aproximativ 31.000 de protestatari, au fost aplicate 1.200 de sanctiuni in baloare de 800.000 de lei si au fost intomite 8 dosare penale pentru ultraj, nerespectarea regimului armelor, pentru furt, pentru distrugere. Marti seara au avut loc 78 de manifestari in 39 de judete si in Bucuresti, au fosct circa 14.000 de protestatari, au fost aplicate 1.300 de sanctiuni in valoare de 670.000 de lei. Au avut loc 11 infractiuni la nivel national, este vorba de furt si nerespectarea regimului armelor. In Bucuresti au fost intocmite doua dosare penale si s-au plicat 131 de sanctiuni, a spus ministrul.

Demnitarul spune ca instigatorii ,,au provocat fortele de ordine, au provocat statul", adaugand ca fortele de ordine au reactionat cu calm dar si cu fermitate cand legea a fost incalcata.

Totodata, acesta a dat asigurari ca va fi respectat in continuare dreptul oamenilor de a protesta dar ca trebuiesc respectate prevederile legale in vigoare.

Parlamentarii au dreptul sa participe la astfel de proteste, a mai spus Bode, care nu vede nimic rau in astfel de manifestari.

La Braila, un grup de minori au atacat fortele de ordine cu diverse obiecte, au ranit un jandarm si au provocat distrugeri la autospeciale ale Jandarmeriei. ,,S-a dechis un dosar de urmarire penala, sunt cercetari in curs si se vor plica prevederile legale", a explicat ministrul.

Sursa : www.mediafax.ro