12 mai 2018 - Curtea Constituţionala

Presedintele va sesiza CCR privind modificarea Legii referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă la Blaj, că va sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu modificarile aduse de către Parlament Legii referendumului, precizând că este nemulţumit de schimbările efectuate la lege.

"Acuma daca vreti sa stiti foarte exact, o sa repet ce am mai spus. Nu sunt multumit cu anumite aspecte care apar in aceasta lege si o voi trimite Curtea Constitutionala", a spus Klaus Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta dupa ce a participat la dezbaterea "Blaj 1848-2018: constiinta nationala si destin european".

Pe 3 mai, CCR a respins sesizarea facuta de mai multi senatori PNL si USR, privind proiectul de modificare a Legii referendumului, iar legea se va duce la promulgare de catre presedintele Klaus Iohannis. Este a doua oara cand Curtea dezbate aceasta lege, atunci judecatorii admitand sesizarea Opozitiei.

Grupul parlamentar PNL din Senat, caruia i s-au raliat si 13 senatori USR, au inaintat la CCR, la inceputul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului.

CCR a admis, la inceputul lunii octombrie, sesizarea PNL si USR privind proiectul de lege care modifica Legea referendumului, in care se contesta faptul ca Parlamentul, CCR si presedintele au fost eliminati din procedura de stabilire a obiectului si datei de organizare a scrutinului. CCR a declarat neconstitutionala si abrogarea art.15 alin.(1) din Legea nr.3/2000, care stipuleaza expres ca obiectul si data referendumului se stabilesc prin lege. Legea s-a intors in Parlament si a fost adoptata de Senat cu 175 de voturi ,,pentru", 28 ,,impotriva" si 33 de abtineri.

Liderii coalitiei de guvernare au anuntat ca referendumul pentru modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei ar putea avea loc in luna iunie a acestui an.

Sursa : www.gandul.info