22 iul 2022 - Curtea Constituţionala

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR in legatura cu Legea Acvaculturii

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, vineri, sesizarea de neconstituţionalitate cu care a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR), asupra Legii acvaculturii.

Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, legea contine mai multe inconsecvente, dar si suprapuneri si contradictii care sunt contrare Constitutiei.

,,Prin continutul dispozitiilor sale si prin lipsa de corelare a normelor cu ansamblul reglementarilor in vigoare, legea contine o serie de inconsecvente, suprapuneri si contradictii care sunt contrare art. 1 alin. (5) din Constitutie. Prin amploarea acestor inconsecvente contrare standardelor de calitate a legii si prin implicatiile pe care acestea le au asupra garantarii proprietatii publice si private a statului, apreciem ca Legea acvaculturii este neconstitutionala in ansamblul sau", arata Administratia Prezidentiala, in sesizarea catre CCR.

In data de 4 iulie, Parlamentul a transmis presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, Legea acvaculturii, act normativ ce reglementeaza cadrul juridic privind activitatea de acvacultura si de comercializare a produselor obtinute din acvacultura, cand aceste activitati se realizeaza pe teritoriul Romaniei, inclusiv in apele marine de sub jurisdictia nationala a Romaniei.

Propunerea legislativa a fost initiata cu scopul instituirii unui cadru legal unitar cu privire la activitatea de acvacultura si de comercializare a produselor obtinute in acvacultura, in scopul asigurarii competitivitatii acestei activitati.

Legea supusa controlului de constitutionalitate a fost adoptata tacit de Senat, ca urmare a depasirii termenului de adoptare. Ulterior, a fost adoptata cu modificari si completari de Camera Deputatilor, Camera decizionala, la data de 29 iunie 2022.

,,Prin continutul sau normativ, precum si prin procedura de adoptare, consideram ca legea criticata contravine unor norme si principii constitutionale", arata presedintele.

Printre modificarile aduse de Camera Deputatilor se numara eliminarea faptei contraventionale de detinere, transport sau comercializare fara documente legale a pestelui si altor vietuitoare acvatice obtinute din acvacultura, continutul infractiunii de furt piscicol, precum si schimbarea conceptiei cu privire la confiscarea bunurilor ce au fost folosite la savarsirea infractiunilor si contraventiilor prevazute de legea criticata, ,,aspecte prin care cea de-a doua Camera se indeparteaza in mod radical si fara nicio justificare obiectiva de la scopul si filosofia initiale ale legii", arata presedintele. Asadar, Iohannis considera ca, in forma adoptata, legea criticata ,,nesocoteste principiul constitutional al bicameralismului, in virtutea caruia o lege nu poate fi adoptata de o singura Camera, legea fiind, cu aportul specific al fiecarei Camere, opera intregului Parlament".

De asemenea, Camera Deputatilor a schimbat conceptia cu privire la continutul infractiunii reglementate de art. 73 si confiscarea bunurilor ce au fost folosite la savarsirea infractiunilor si contraventiilor prevazuta de legea criticata la art. 74, arata Administratia Prezidentiala in comunicatul de presa transmis vineri.

,,Astfel, in forma adoptata de prima Camera, confiscarea era reglementata la art. 70, care avea trei alineate si prevedea ca: ,,(1) Sunt supuse ridicarii in vederea confiscarii uneltele si ambarcatiunile de pescuit, animalele, mijloacele de transport, armele de foc si orice alte bunuri care au fost folosite la savarsirea infractiunii de furt piscicol. (2) Bunurile rezultate din savarsirea infractiunilor si contraventiilor, constand in peste, icre, alte vietuitoare si produse acvatice, sunt supuse confiscarii si predate proprietarului. (3) in cazurile de confiscare a bunurilor prevazute la alin. (l) organele de constatare dispun valorificarea lor in conditiile legii, contravaloarea facandu-se venit la bugetul de stat"", potrivit documentului citat.

Legea supusa controlului de constitutionalitate instituie cadrul general pentru organizarea si administrarea sectorului de acvacultura, inclusiv privatizarea societatilor comerciale cu profit piscicol, a amenajarilor piscicole si a terenurilor pe care sunt amplasate acestea, apartinand statului.

CCR a dat termen pentru sedinta de judecata pe sesizarea referitoare Ia Legea acvaculturii data de 5 octombrie.

Sursa : www.mediafax.ro