07 ian 2022 - Curtea Constituţionala

Presedintele kazah spune ca ordinea constitutionala a fost in mare parte restabilita

Forţele de securitate păreau să controleze vineri dimineaţă străzile din principalul oraş al Kazahstanului, Almatî, iar preşedintele a declarat că ordinea constituţională a fost în mare parte restabilită, la o zi după ce Rusia a trimis trupe pentru a reprima revolta, scrie Reuters.

Cu toate acestea, noi focuri de arma au putut fi auzite dimineata in apropierea pietei centrale a orasului, unde trupele si protestatarii s-au luptat o mare parte din ziua precedenta.

Zeci de persoane au fost ucise in confruntarile de pe strazi, iar protestatarii au incendiat si au jefuit cladiri publice in mai multe orase, in cele mai grave violente din cei 30 de ani de independenta a statului din Asia Centrala.

Ministerul rus al Apararii, citat de Interfax, a declarat ca peste 70 de avioane zboara non-stop pentru a aduce trupe rusesti in Kazahstan, iar acestea ajuta in prezent la controlul principalului aeroport din Almati, recucerit joi de la protestatari.

Demonstratiile care au inceput ca raspuns la o crestere a pretului la carburanti s-au transformat intr-o ampla miscare impotriva guvernului si a fostului lider Nursultan Nazarbaiev, in varsta de 81 de ani, cel mai longeviv conducator al unui fost stat sovietic.

Acesta a demisionat din functia de presedinte in urma cu trei ani, dar se crede ca familia sa a pastrat puterea in Nur-Sultan, capitala construita special pentru acest scop si care ii poarta numele.

Succesorul ales de Nazarbaiev, presedintele Kassym-Jomart Tokayev, a chemat joi parasutistii rusi pentru a ajuta la reprimarea revoltei, pe care a descris-o ca fiind o revolta a militantilor antrenati in strainatate.

"A fost lansata o operatiune antiterorista. Fortele de ordine lucreaza din greu. Ordinea constitutionala a fost in mare parte restabilita in toate regiunile tarii", a spus Tokayev intr-un comunicat. "Autoritatile locale detin controlul situatiei. Dar teroristii folosesc in continuare arme si distrug proprietatile cetatenilor. Prin urmare, actiunile antiteroriste ar trebui sa continue pana cand militantii vor fi complet eliminati".

Ministerul de Interne a declarat ca 26 de "infractori inarmati" au fost "lichidati" si peste 3.000 au fost retinuti, in timp ce 18 membri ai politiei si ai garzii nationale au fost ucisi de la inceputul protestelor.

Vineri dimineata, corespondentii Reuters au vazut transportoare personale blindate si trupe in piata principala din Almati.

La cateva sute de metri distanta, un cadavru zacea intr-o masina civila grav avariata. Intr-o alta parte a orasului, un magazin de munitii fusese jefuit. Vehicule militare si aproximativ 100 de persoane in uniforme militare luasera, de asemenea, pozitie intr-o alta piata din Almaty.

Tulburari de amploare au fost raportate intr-o serie de alte orase din tara cu 19 milioane de locuitori. Internetul a fost inchis incepand de miercuri, ceea ce face dificila determinarea amplorii depline a violentelor.

Desfasurarea rapida a Moscovei a demonstrat disponibilitatea Kremlinului de a folosi forta pentru a-si mentine influenta in fosta Uniune Sovietica. Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva condusa de Rusia a declarat ca forta sa de mentinere a pacii din fostele state sovietice va fi de aproximativ 2.500 de persoane si va ramane in Kazahstan pentru cateva zile sau saptamani.

Administratia lui Tokayev a declarat ca identitatea militantilor retinuti este in curs de stabilire si ca se investigheaza posibilitatea ca acestia sa apartina unei organizatii extremiste.

Presedintele se va adresa natiunii vineri, a declarat administratia sa, cerand locuitorilor din Almati sa isi limiteze deplasarile in jurul orasului in timp ce "se desfasoara cautarea banditilor care se mai ascund".

Kazahstanul este un important producator de petrol si primul producator mondial de uraniu.

Productia de petrol de la principalul sau zacamant, Tengiz, a fost redusa joi, a declarat Chevron, operatorul zacamantului, deoarece unii contractori au oprit circulatia trenurilor, in sprijinul protestelor. Preturile globale ale petrolului au crescut, iar pretul uraniului a sarit brusc de la inceputul confruntarilor.

Tara reprezinta, de asemenea, aproape o cincime din "mineritul" Bitcoin la nivel mondial, procesul de inregistrare a tranzactiilor cu criptomonede, care necesita un consum mare de energie electrica, iar inchiderea internetului in Kazahstan a redus puterea de calcul a retelei globale Bitcoin.

Sursa : www.mediafax.ro