16 oct 2020 - Curtea Constituţionala

PNL ataca la CCR legea care mareste Indicele Social de Referinta pentru ajutoarele sociale

Initiativa legislativa atacata la CCR are ca obiect de reglementare modificarea art.331si art. 127 alin.(2) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul cresterii valorii indicatorului social de referinta de la 500 de lei la 1200 lei, precum si reglementarea obligativitatii modificarii anuale a acesteia, prin hotarare a Guvernului, in functie de indicele prognozat al preturilor de consum.

,,Dispozitiile Legii pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca nu respecta reglementarile de tehnica normativa in sensul in care reglementarea este impredictibila si contradictorie. Este incalcat art.1 alin.(3) din Constitutia Romaniei referitor la principiul securitatii juridice", potrivit sesizarii PNL.

Liberalii mai acuza ca Legea nu indica sursa de finantare.

Legea Legea pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, care prevede majorarea valorii ISR, a fost adoptata pe 13 octombrie de Camera Deputatilor cu 167 voturi ,,pentru", 91 voturi ,,contra" si 5 abtineri.

Pe baza ISR se calculeaza diverse beneficii sociale, printre care ajutorul pentru somaj, sprijinul pentru persoanele cu dizabilitati, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei.

Sursa : www.mediafax.ro