17 feb 2021 - Curtea Constituţionala

Persoanele acuzate de evaziune care platesc prejudiciul scapa de inchisoare. Legea este constitutionala

Legea care prevede ca se poate aplica o amenda in locul inchisorii, in cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscala de pana la 100.000 de euro care achita integral prejudiciul, este constitutionala, a decis miercuri, cu majoritate de voturi, judecatorii CCR.

,,Cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate (dupa conexarea celor trei sesizari cu acelasi obiect formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectiile Unite, de Guvernul Romaniei si de Avocatul Poporului) si a constatat ca sunt constitutionale, in raport cu criticile formulate, dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale", transmite CCR.

Modificarile aduse legii arata ca ,,in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda. In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare; Dispozitiile prezentului articol se aplica tuturor inculpatilor chiar daca nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevazut la alin.(1) si (1 prim)".

Sursa : www.mediafax.ro