14 sep 2021 - Curtea Constituţionala

Parlamentul ii da dreptate lui Florin Citu in privinta sesizarii la CCR: ,,Consideram ca opinia autorului sesizarii este intemeiata"

Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului şi-au însuşit punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate şi îi dau dreptate premierului Florin Cîţu în privinţa sesizării CCR pentru a constata existenţa unui conflict constituţional cu privire la moţiunea iniţiată de USR şi AUR.

,,Astazi (marti - n.r.) am avut punctul de vedere al Biroului Permanent al Senatului care a fost asumat de Biroul Permanent al Camerei Deptatilor", a anuntat liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis.

Potrivit punctului de vedere asumat de cele doua birouri permanente, rezulta existenta unui conflict juridic de natura constitutionala.

,,Consideram ca opinia autorului sesizarii este intemeiata. Potrivit acesteia, conflictul juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, pe de alta parte, a fost generat de incalcarea dispozitiilor constitutionale cu privire la modul in care a fost initiata si depusa motiunea de cenzura, respectiv de incalcarea dispozitiilor constitutionale cu privire la modul in care motiunea de cenzura initiata si depusa contrar Constitutiei a fost comunicata ulterior Guvernului", potrivit punctului de vedere propus de Comisia de constitutionalitate.

Presedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat ca va depune un punct de vedere propriu in acest caz.

Guvernul a sesizat miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei in privinta motiunii de cenzura depuse de USR PLUS si AUR, in care acuza ca nu au fost respectate procedurile in privinta semnaturilor si a instiintarii Executivului in ziua depunerii documentului in Parlament.

Executivul a cerut CCR sa constate ca, atat sub aspectul conditiilor de validitate pentru initierea motiunii de cenzura, cat si sub cel al obligatiei comunicarii acesteia catre Guvern la data depunerii impiedica continuarea derularii procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentarii si dezbaterii motiunii de cenzura.

Parlamentul si Guvernul trebuie sa trimita la CCR punctele de vedere referitoare la sesizarea Executivului pe motiunea de cenzura pana pe 15 septembrie. Judecatorii constitutionali vor stabili ulterior cand va avea loc sedinta de judecata.

Sursa : www.mediafax.ro