17 sep 2023 - Curtea Constituţionala

Miscari sociale de amploare in Australia pentru recunoasterea indigenilor in constitutie

Zeci de mii de oameni au participat la mitinguri în favoarea recunoaşterii indigenilor în constituţie. Alte acţiuni sunt programate duminică. Mişcările sociale au loc cu o lună înainte de organizarea unui referendum pe această temă, potrivit Reuters.

Referendumul va fi organizat pe 14 octombrie si, daca va fi aprobat de australieni, va oferi populatiei aborigene mai multe drepturi, inclusiv un organism consultativ cu legaturi in Parlament. Australienii indigeni, care reprezinta 3,8% din populatie, se confrunta cu dezavantaje in societate, inclusiv discriminare, infractionalitate crescuta si acces limitat la servicii medicale si educatie.

Ultimele sondaje arata ca propunerea nu va intruni numarul necesar de voturi pentru a fi aprobata si pentru a duce la modificarea constitutiei. Pentru a schimba constitutia, referendumul, sustinut de guvernul premierului Anthony Albanese, trebuie sa obtina o majoritate nationala si majoritati in cel putin patru din cele sase state australiene.

Sustinatorii propunerii incearca sa adune mai multi suporteri cu o luna inainte de votare. Aproximativ 20.000 de persoane au participat la un miting Brisbane, al treilea cel mai mare oras din Australia. Alte mitinguri au fost programate pentru ziua de duminica in Sydney, Melbourne, Perth, Hobart, Canberra, Darwin si Newcastle.

De la obtinerea independentei in anul 1901, in Australia au fost aprobate doar opt din 44 de propuneri de schimbare a constitutiei.

Sursa : www.mediafax.ro