Ministerul Educatiei, despre decizia CCR pe doctorate: CNATDCU sau Ministerul nu pot reevalua teza
Titlul de doctor poate fi retras pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională doar dacă nu a produs efecte şi poate fi anulat la cererea Ministerului Educaţiei, în cel mult un an, cu respectarea legii, transmite Ministerul Educaţiei, după discuţiile de la CNATDCU.
Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a participat la prima sedinta a Consiliului General al Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor Didactice si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de la preluarea mandatului, la invitatia presedintelui interimar CNATDCU, Mircea Dumitru. Deca a fost insotita de Gigel Paraschiv, secretar de stat si de reprezentantii Directiei Generale Juridica si Control.
Pe agenda discutiilor care au avut loc joi s-au aflat, printre altele, efectele Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022, problema justitiei constatative, aspecte organizatorice specifice activitatii CNATDCU etc.
In cadrul intalnirii, Directia Generala Juridica si Control a Ministerului Educatiei a explicat implicatiile Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022.
Astfel, potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul Educatiei, titlul de doctor poate fi retras pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala doar daca nu a intrat in circuitul civil si nu a produs efecte juridice. De asemenea, titlul de doctor poate fi anulat la cererea Ministerului Educatiei, in calitate de autoritate emitenta a ordinului de ministru, in temeiul art. 1, alin. (6) din Legea nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea termenului de 1 an de la data emiterii actului pentru introducerea actiunii in anulare. Totodata, CNATDCU sau Ministerul Educatiei nu au competenta de a reevalua fondul stiintific al tezei de doctorat elaborate, controlul de legalitate facand referire la aspecte ce tin de legalitatea desfasurarii procedurii de conferire/ atribuire in vigoare, la momentul acordarii titlului.
,,Curtea Constitutionala a stabilit ca, indiferent de interpretarile ce se pot aduce unui text, atunci cand aceasta a hotarat ca numai o anumita interpretare este conforma cu Constitutia, atat instantele, cat si organele administrative trebuie sa se conformeze deciziei si sa o aplice ca atare. In acest context, activitatea CNATDCU se poate derula doar cu respecatarea Deciziei CCR nr. 364/08.06.2022. De aceea, Ministerul Educatiei si CNATDCU vor coopera pentru a gasi solutiile potrivite care sa respecte regulile constitutionale si legale si, in acelasi timp, pentru a construi o noua paradigma de gandire a sistemului de analiza si verificare a incalcarii normelor de etica, principiu ce sta la baza legislatiei invatamantului superior. (...) Consideram ca trebuie sa construim o noua paradigma de gandire a sistemului de analiza si de verificare a incalcarii normelor de etica, iar noile legi ale educatiei reprezinta cel mai bun prilej in acest sens", a transmis Ministerul Educatiei.
Sursa : www.mediafax.ro