04 sep 2022 - Curtea Constituţionala

Marian Enache, presedintele CCR: ,,Voi incerca cu colegii din CCR sa avem o deschidere si mai mare spre aplicarea dreptului UE, prin intermediul Constitutiei Romaniei"

,,Exista perceptii diferite despre CCR. Inca din 1991, a existat o rezistenta foarte mare fata de CCR. Erau atunci intrebari: cum este posibil ca o institutie sa declare neconstitutionala o lege adoptata de Parlament? CCR s-a nascut dificil, aproape cu forcepsul, in Adunarea Constituanta a Romaniei. Romania a avut in istoria sa control de constitutionalitate judecatoresc. In Adunarea Constituanta, nu se facea diferenta intre statul legal si statul de drept. Infiintarea Curtii Constitutionale a insemnat un salt urias in intelegerea democratiei. Statul de drept a fost consacrat prin infiintarea Curtilor Constitutionale", a declarat presedintele CCR, Marian Enache, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Ales pe 11 iunie 2022 presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Marian Enache sustine ca si-a propus ca in mandatul sau CCR sa se deschida mai mult catre societate: ,,Prima directie este sa realizam o deschidere mai mare a CCR. CCR se deschide catre celelalte profesii, autoritatile statului, mediul universitar. Vrem sa ne deschidem catre societate si mass - media. O deschidere a CCR este reciproc benefica. O decizie a CCR nu aplica numai Dreptul, ci si democratia. Este bine sa nu traim intr-un turn de fildes. Este vorba de intalniri informale din care sa cunoastem framantarile. In intalniri nu vom negocia ce decizii vom da. Cu partidele politice, ne vom intalni mai putin. CCR n-a fost rupta de societate, dar relatia cu societatea se poate imbunatati. CCR protejeaza drepturile si libertatile romanilor. CCR trebuie sa fie mai bine conectata la problemele societatii. O decizie CCR nu trebuie doar sa satisfaca exigentele formale, trebuie sa fie si adecvata"..

Noul presedinte al CCR crede ca institutia pe care o conduce nu trebuie sa fie nici ,,jucator" si nici ,,arbitru" in perioada urmatoare. Pe ordinea de zi a Parlamentului sunt noile Legi ale Justitiei care, probabil, vor ajunge si in discutia CCR pe control de constitutionalitate. Din aceasta perspectiva, presedintele CCR reitereaza ca ,,obligativitatea respectarii deciziilor CCR este o cerinta a statului de drept si a stabilitatii securitatii raporturilor juridice":

,,CCR nu trebuie sa fie nici jucatoare, nici arbitru. CCR nu poate fi jucator in Romania. Este inadecvat ca CCR sa dea indrumari in decizii. Mai este un risc care s-a petrecut in Europa: ,,guvernarea magistratilor". CCR trebuie sa ramana intr-un echilibru fata de cele trei puteri in stat. CCR nu face parte din cele trei puteri din stat". Cand exista decizii de interpretare, ea salvgardeaza textul legal. Pe decizii de neconstitutionalitate, exista necesitatea punerii in acord a legilor. Este posibil ca in unele cazuri Parlamentul sa nu mai considere reglementarea acelei situatii. Regula este ca Parlamentul sa intervina in timp util dupa deciziile CCR. La nivelul staff-urilor, trebuie sa existe deschidere. Observam des ca apar legi care incalca principiul bicameralismului. Putem preveni prin discutii informale aceste lucruri, la nivel de experti. Legi care ar trebui sa apara sunt declarate neconstitutionale pe motive extrinseci. Romania are nevoie de legi bune, clare. Trebuie imbunatatita situatia, la nivel de expertiza. Este o problema la noi in privinta calitatii legilor. Universitatile ar trebui sa insiste pe formarea unor specialisti in elaborarea legilor. (...) Ma prevalez de obligatia de rezerva, in privinta Legilor Justitiei, nu pot exprima acum un punct de vedere. Obligativitatea respectarii deciziilor CCR este o cerinta a statului de drept si a stabilitatii securitatii raporturilor juridice. Este posibil ca Legile Justitiei sa ajunga in control de constitutionalitate la CCR. Constitutia comporta efecte ,,erga omnes" - care privesc pe toata lumea. Noi vom analiza cu toata atentia Legile Justitiei, daca ajung in control de constitutionalitate, raportat la Constitutie".

In ceea ce priveste discutia despre preeminenta dreptului european in fata dreptului national, Marian Enache a declarat in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, ca si-a propus deschiderea unui dialog institutional cu CJUE, in perspectiva aplicarii dreptului UE, prin intermediul Constitutiei Romaniei:

,,Justitia constitutionala are o mare responsabilitate in cladirea Europei ca spatiu comun de libertate, securitate si justitie. CCR a pastrat un echilibru in aplicarea dreptului UE, nu au existat derapaje, CCR nu a fost radicala. Sunt curente care dramatizeaza, dar Constitutia Romaniei nu se desfiinteaza. Deciziile CCR raman obligatorii pentru toate autoritatile statului. Voi incerca cu colegii din CCR sa avem o deschidere si mai mare spre aplicarea dreptului UE, prin intermediul Constitutiei Romaniei. Prin clauza de identitate nationala, statele au construit o doctrina si limite in aplicarea normelor UE. Cea mai productiva in acest sens a fost Curtea Constitutionala a Germaniei. Vrem un dialog judiciar mai pronuntat, mai activ, cu CJUE pentru a ne explica, da interpretari si colabora. Vrem sa promovam un dialog informal cu CJUE. La sfarsitul lunii septembrie, presedintele CJUE va fi in Romania, va sosi si la CCR".

Sursa : www.mediafax.ro